• BIST 9095.22
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

İkinci el araçta yönetmelik tarihi yeniden uzatıldı

İkinci el araçta yönetmelik tarihi yeniden uzatıldı
İkinci el otomobil satışına yetki belgesi ve zorunlu garanti gibi çeşitli düzenlemeler getiren ve 31 Aralık 2019’da hayata geçirilmesi beklenen yönetmeliğin yeniden ertelenmesi sektörde olumsuz bir hava yaratıyor.

Otomotiv sektöründeki sıfır otomobil satışlarının azalması ile yükselen ikinci el piyasası, ekspertiz sektörünün de genişlemesine katkıda bulunuyor. İkinci el araç alacak olan vatandaşın güven içinde alım satım yapmasını hiç şüphesiz ki kurumsal ekspertiz firmaları sağlıyor. Ancak 31 Aralık 2019’da hayata geçirilmesi beklenen yönetmeliğin yeniden ertelenmesi sektörde olumsuz bir hava yaratıyor.

''Alıcılar arasındaki güven ortamı zedeleniyor''

Yönetmelikle ilgili detaylar hakkında merak edilenleri yanıtlayan TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger, ''Nisan 2019’da yapılan ekspertiz düzenlemesiyle ilk defa meşru bir zemin oluşturulan sektörde, ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin erteleniyor olması bizler adına büyük problem teşkil ediyor. TSE’den yetki belgesi almış ekspertiz merkezi sayısının istenen seviyeye ulaşmamış olması sebebiyle üzülerek söylüyorum ki geçiş süreci tamamlanamıyor. Şu an da ekspertiz raporu olmadan noterlerde satış işlemlerinin yapılmaya devam ediyor olması alıcılar arasındaki güven ortamının oluşturulamamasına zemin hazırlıyor. Bu geçiş sürecinin bir an önce tamamlanması sektörümüzdeki kurumsallaşma sürecine katkı sağlayacaktır'' dedi.

tuv-sud-d-expert-3_100151590.jpg

İkinci el araçta pazar payı yüzde 92’ ye ulaştı

Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında yer alan otomotiv sektöründe, ikinci el araç satışlarının payı özellikle 2018 yılındaki artışla dikkat çekti. 2018’de 6.9 milyon ikinci el araç, 620 bin sıfır araç satıldı. Son yılın rakamlarıyla ikinci el araç satışı, otomotiv pazarında yüzde 92’lik bir paya sahip. Bu kapsamda yetki belgesiyle başlayacak yeni dönemin, sektörde büyük bir dönüşüm sürecini de başlatması bekleniyor.

tuv-sud-d-expert-2_100150387.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim