• BIST 9118.67
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Karsan, İtalyan otobüs üreticisine ortak oldu

Karsan, İtalyan otobüs üreticisine ortak oldu
Kuruluşunun 50. yılını kutlayan Karsan, Menarinibus markasıyla üretim yapan IIA’nın (Industria Italiana Autobus)’un % 5 hissesini satın aldı.

1919 yılından bu yana ağırlıklı olarak İtalya pazarına yönelik otobüs üretimi yapan ve Menarinibus markasıyla ağırlıklı olarak faaliyet gösteren IIA’nın (Industria Italiana Autobus)’un % 5 hissesini satın alan Karsan, vizyoner atılımlarına bir yenisini daha ekledi. Doksan yılı aşkın bir süredir ürettiği 30 binin üzerinde otobüs ile İtalya’da toplu taşımacılığın gelişmesine katkıda bulunan köklü otobüs firması IIA ve markası Menarinibus’a ortak olan Karsan, bu stratejik işbirliği sayesinde öncelikle Avrupa’nın önde gelen otobüs üreticilerinden biri olmayı hedeflerken, aynı zamanda ülkemizin zirveye oynayan otobüs ihracatçısı firmalarından biri olmayı amaçlıyor. Karsan CEO’su Okan Baş, “2010 yılından bu yana ülkemizde halihazırda işbirliği içinde bulunduğumuz üretim ve satış sorumluluğunu alarak aynı zamanda Avrupa pazarlarına da ihracat yaptığımız IIA çatısı altındaki Menarinibus markasının artık % 5 hissesini alarak ortak olduk. Bu vesile ile hem Karsan hem de Menarinibus markası olarak gerek Bursa’da yaptığımız üretimde gerekse yapacağımız ihracatta önemli bir sıçrama yapacağımıza inanıyoruz” dedi.

Karsan’ın Türkiye’nin sınırlarını aşarak yurt dışında hem kendi markası hem bir üretici olarak boy göstermeye artık daha hazır olduğunu dile getiren Karsan CEO’su Okan Baş, “Türkiye, otomotiv sektörünün her alanında global bir atağa kalktı. Bu dönemde Karsan olarak yaptığımız stratejik ortaklık ile Avrupa’da daha güçlü ve emin adımlar atabileceğiz” dedi. 2013 yılından bu yana Menarinibus markası için 1100 adete yakın sipariş aldıklarını da hatırlatan Baş, 2016 yılında ise bugüne kadar 100’e yakın yeni sipariş aldıklarını da vurguladı.

Karsan Menarinibus’un Türkiye’deki Stratejik Ortağı

İtalyan otobüs üreticisi Menarinibus ile 2 Eylül 2010’da imzaladığı anlaşma neticesinde Karsan, Menarinibus’un bütün ürün gamının Türkiye’de münhasır olarak üretim, pazarlama, satış, satış sonrası hizmetler ve ihracatını sürdürmek üzere sorumluluğu üstlenmişti. İmzalanan stratejik ortaklık anlaşması neticesinde Ekim ayı sonunda Akçalar fabrikasında otobüs üretim hazırlıklarına başlayan Karsan, Ocak 2011’de ilk üretimini hattan indirmiş ve ardından ilk toplu sevkiyatını Roma’da toplu ulaşımda hizmet vermek üzere İtalya’ya gerçekleştirmiştir. İETT’nin 240 adet solo tip (12 m.) doğalgazlı ve 300 adet körüklü (18 m.) dizel otobüs alımı için açtığı ihaleleri kazanan Karsan, Bursa’daki fabrikasında ürettiği Menarinibus markalı otobüsleri İstanbulluların hizmetine sunmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Karsan’ın Bursa fabrikasında ürettiği Menarinibus markalı 181 adet “Doğalgaz Yakıtlı Solo ve Körüklü Tip Otobüsler” de Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ise Menarinibus markalı yerli üretim 240 adet CNG yakıtlı solo otobüsü hizmet için kullanmaktadır.

Kısaca IIA

IIA bugün üç ayrı lokasyonda ve iki fabrikada 488 uzman çalışana sahiptir. Via San Donato 190’da yer alan tarihi Bolognese fabrikası IIA’nın idari ve operasyonel işlerinin yürütüldüğü merkezdir. Şirket’in, 50.000 metrekaresi kapalı olan toplam 155.000 metrekare büyüklüğe sahip tesisinde iki kilometrelik test pisti de mevcuttur. Halihazırda restorasyon çalışmaları devam eden Avellino eyaletindeki Flumeri Fabrikası’nın yatırım tamamlandığında 7 km’si eğimli olan 105.000 metrekarelik bir test pistine ve toplamda 975.000 metrekarelik bir alana sahip olması hedeflenmektedir. IIA’nın ayrıca Fiano Romano’da bir yönetim merkez ofisi bulunmaktadır.

Kısaca Karsan 

1966 yılında kurulan Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş., 1979-1998 yılları arasında Koç Grubu çatısı altında faaliyet göstermiş, 1998’de İnan Kıraç’ın çoğunluk hisselerini almasıyla birlikte Kıraça Holding bünyesine dahil olmuştur. 1981 yılından itibaren %100 yerel sermayeyle ticari araç üreten bir firmadır. 2009 yılında belirlediği “Sınırsız Ulaştırma Çözümleri” vizyonu doğrultusunda, binek araçtan otobüse, minivandan ağır kamyona geniş bir yelpazede ürün geliştirip üretmeyi hedefleyen Karsan; bugün Bursa’da yer alan modern ve esnek tesislerinde lisans altında Hyundai Motor Company’ye ait H350 model panelvanları, minibüs ve şasi kamyonetleri, Menarinibus marka otobüsleri ve kendi markası altında Karsan JEST, Karsan ATAK ve Karsan STAR araçları üretmektedir. Bu ürünlerin pazarlama, satış ve satış sonrası hizmet faaliyetlerini ise Karsan Pazarlama aracılığı ile yürütmektedir. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim