• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

KKTC 'teknoloji adası'na dönüşüyor

KKTC 'teknoloji adası'na dönüşüyor
KKTC'de, bilim ve teknoloji üretimine katkı sağlamak amacıyla adanın ilk teknoloji vadisi, ODTÜ KKTC Kalkanlı Teknoloji Vadisi'nin temeli törenle atıldı.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, törende yaptığı konuşmada, ODTÜ'nün 60 yılı aşkın birikimi ile Türkiye'nin Ar-Ge politikalarına yön veren öncü rolünün KKTC'ye taşınmasını amaçladıklarını ifade etti.

KALTEV'in, KKTC'deki 90 bin üniversite öğrencisi ve yüzlerce araştırmacıyı inovatif ve üretken bir yapılandırmada buluşturmak için önemli bir atılım olduğunu vurgulayan Kök, Türkiye Cumhuriyeti makamları ile yapılan görüşmeler sonucu projenin finansmanının sağlandığını, KALTEV Yatırım Protokolü'nün Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği ile imzalandığını aktardı.

Kalkanlı Teknoloji Vadisi'nin ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nün mevcut araştırma gruplarını ve önceliklerini kapsayacak, güncel dünya sorunlarına odaklanan yenilikçi çalışmalara ev sahipliği yapacak şekilde tasarlandığını aktan Kök, şöyle konuştu:

"KALTEV, bünyesinde teknolojik üretim gerçekleştiren firmalar ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve dünyanın sorunlarına çözüm getirmek için çalışan inovatif araştırmacıları bir araya getirmeyi amaçlıyor. KALTEV’in öncelikli araştırma alanları bilişim, enerji, modern tarım ve güvenlik olarak belirlendi."

"İlk kıvılcımı çakıyoruz"

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal ise ODTÜ'nün 61'inci yılında KKTC'yi Kalkanlı Teknoloji Vadisi ile buluşturmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Baykal, "Kuzey Kıbrıs'ta bilim ve teknoloji üretimi odaklı kalkınma devrimini tetiklemek üzere bugün, ilk kıvılcımı çakıyoruz ve 'ODTÜ'nün Silikon Vadisi yok ama Kalkanlı Teknoloji Vadisi olacak' vizyonuyla doğan ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi'nin temelini atıyoruz." dedi.

KALTEV 2 yıl içinde tamamlanacak

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Kalkanlı Vadisi'ne inşa edilecek KALTEV ile KKTC'yi bilim ve teknoloji odaklı kalkınma ile buluşturma, istihdam olanaklarını geliştirme, dünyanın her yerinden araştırmacı ve girişimcileri KKTC'ye çekme hedefleniyor. KALTEV'in bölgenin ilk teknoloji vadisi olarak teknoloji ile kalkınan bir ekonomi için tüm paydaşları bir araya getirmesi planlanıyor.

KALTEV Ar-Ge Kompleksi, iki aşama halinde iki yıl içinde tamamlanacak. Projenin finansmanı ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü ile Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi arasında imzalanan protokol kapsamında sağlanacak.

KALTEV yapısında yer alan ofis ve çalışma alanları ile rekabetçi firmaları KKTC'ye çekerken, laboratuvar ve stüdyolar; araştırmacılar, girişimciler ve fikir geliştirenler için KALTEV'i çekim merkezi haline getirecek. KALTEV bünyesinde yer alacak firmalar için sektör temsilcileri ile görüşmeler sürüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim