• BIST 9947.23
  • Altın 2815.506
  • Dolar 34.0562
  • Euro 38.0071
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 23 °C

Lüks tüketim ürün satışlarında otomobil zirve yaptı

Lüks tüketim ürün satışlarında otomobil zirve yaptı
Dünyadaki lüks tüketim ürünlerinin ve lüks deneyimlerin oluşturduğu küresel lüks tüketim pazarı, 2017'de özellikle Çinli zenginlerin hem yurtiçi hem de yurtdışında yaptığı harcamaların da etkisiyle çıkışa geçti.

Lüks tüketim ürünlerinin ve lüks deneyimlerin oluşturduğu küresel lüks tüketim pazarı, 2017'de yüzde 5 oranında büyüyerek 1.2 trilyon euroya yükseldi.

Harcama kalemleri arasında ilk sırayı alan lüks otomobil satışları yüzde 6 büyüyerek toplamda 489 milyar euroya ulaşırken, lüks deneyimler müşteriler için cazibesini korudu. Lüks yiyecekler ve şarap satışları geçen yıla oranla yüzde 6 büyüme kaydederken, lüks gemi seyahatleri pazarında ise yüzde 14 gibi büyük bir büyüme oranı gözlendi. Çinli müşterilerin hem yurtiçinde, hem de yurtdışında yaptığı harcamalardaki artışın ve diğer bölgelerdeki satın alma trendlerinin de etkisiyle kişisel lüks tüketim pazarı, 262 milyar euroluk rekor hacme ulaştı.

Fiyatı değil satış adedi artış gösterdi

Yönetim danışmanlığı şirketi Bain & Company ve İtalyan Lüks Tüketim Ürünleri Üreticileri Federasyonu Fondazione Altagamma işbirliği ile 16.’sı hazırlanan Bain & Company 2017 Lüks Tüketim Raporu'na göre yerel tüketim ve turist satın alımları ile yükselişe geçti. Yılın ilk yarısında güçlü bir büyüme ivmesi kazanan kişisel lüks tüketim malları pazarının, bu ivmeyi yılsonuna kadar koruduğunu belirten Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir, “Lüks dünyası için ilginç bir zaman dilimindeyiz.

Milenyum bakış açısı kuşaklar boyunca yapılagelen alışveriş anlayışını değiştirdi ve bu değişim lüks markaları müşterilerine sunacakları ürünü yeniden tanımlamaya itti. Bahsettiğim yeniden tanımlama ile birlikte 2017 yılında lüks tüketimde fiyat artışından ziyade satış adeti artışına bağlı güçlü bir büyüme gerçekleşti. Bu büyüme aynı zamanda markaları yerel müşteriler ile turistler arasında yeni bir denge kurmaya itiyor” dedi.

Modanın en yakın takipçileri Çinliler oldu

Cari döviz kuru bazında perakendede yüzde 6 büyüme kaydeden Avrupa lüks tüketim ürünleri pazarı, 87 milyar euroya ulaşıp değer bazında pazar liderliğini geri kazandı. Turist akışları İngiltere, İspanya ve Fransa pazarını desteklemeyi sürdürürken, başta Almanya olmak üzere Avrupa genelinde yerel tüketim güçlendi. Modayı gittikçe daha yakından takip eden Çinli müşterilerin yerel pazardaki alışverişleri, 2017'de cari döviz kuru bazında Çin'de yapılan satışların yüzde 15 gibi kayda değer bir oranda artmasında etkin rol oynayarak Çin lüks tüketim pazar hacmini 20 milyar euroya taşıdı. Bununla birlikte yurt dışı alımlarında da ciddi bir artış görülen Çinli müşterilerin küresel kişisel lüks tüketimi içindeki alım payı 2017’de yüzde 32’ye ulaştı.

Ortadoğu'daki satışları ekonomik belirsizlik etkiledi

Hong Kong ve Makao'daki toparlanma, pazar büyüklüğünü 36 milyar euroya taşıdı. Japonya pazarı bu yıl yüzde 4 büyüyerek 22 milyar euroluk bir hacme ulaştı. Amerika, 84 milyar euroya ulaşan bir pazar olarak, alışveriş merkezleri cephesinde zorluklar yaşayan lüks markalar için hala önemini koruyor. Kanada ve Meksika, bölgedeki yıldızı parlayan diğer ülkeler arasında yer alıyor. Ekonomik belirsizliğin yaşandığı Orta Doğu’da ise büyüme yüzde 1 seviyesinde kaldı.

Satın almada hangi kanallar kullanılıyor?

Lüks tüketimde perakende kanalı 2017'de yüzde 8 oranında büyüdü. Yeni mağaza açılışları kanalı yüzde 3 büyütürken, kalan yüzde 5'i mevcut mağaza satışlardaki artıştan kaynaklandı. Toptan satış kanalları geçtiğimiz sene içerisinde sadece yüzde 3’lük bir büyüme gösterdi. Üründe uzmanlaşmış mağazaların gösterdiği güçlü performansa karşılık, büyük mağazalar küresel düzeyde zayıf performans gösterdi.

2017'de yüzde 24 gibi yüksek bir oranda büyüyen online lüks tüketim satışları tüm hızıyla yoluna devam ediyor. ABD pazarı 23 milyar euroyla online satışın yaklaşık yarısını gerçekleştirirken, online pazar büyümesinin özellikle Avrupa ve Asya’da daha güçlü olduğu görülüyor. Aksesuar online olarak en çok satılan ürün kategorisi olmaya devam ederken, lüks giyim onu takip ediyor. Güzellik ürünleri, lüks mücevherat ve saatler ise hızlı büyüyen diğer ürün kategorileri.

Bu sene itibariyle, kendi web sayfaları ile online kanallarını güçlendiren markalar online izlerini sağlamlaştırma yolunda önemli adımlar attılar. Bu sayede markalar toplam satışlarının yüzde 31’ini kendi web sayfalarından gerçekleştirdiler. 2025 yılı itibariyle kişisel lüks tüketim ürünleri satışlarının yüzde 25’i online kanallardan gerçekleştirilirken, geri kalan yüzde 75’lik satışın ise mağazalar üzerinden olacağı öngörülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim