• BIST 8745.38
  • Altın 2240.79
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1653
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

MEB'in yurt dışı burs programında yeni dönem

MEB'in yurt dışı burs programında yeni dönem
MEB Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Çiftci, yurt dışı burs programına yönelik değişiklikleri ve hazırlıkları süren yönetmeliğe ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Bülent Çiftci, Resmi Gazete'de 9 Aralık'ta yayımlanarak yürürlüğe giren "Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la getirilen değişiklikler ve hazırlıkları süren yönetmeliğe ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

Çiftci, yurt dışına burslu gönderdikleri öğrencilerin eğitim öğretim süreçlerini iyileştirmek için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Yeni düzenlemeyle, yurt dışına yüksek lisans ve doktora için gönderilen öğrencilerin yaş sınırının 30'a yükseltildiğini belirten Çiftci, "Yaş sınırının 30'a çıkmasıyla öğrencilerimizin evli olarak yurt dışına gitmesi gibi bir fiili bir durum oluştu ama mevcut uygulamamızda sağlık sigortaları sadece öğrencilerimizin sağlık giderlerini karşılıyordu. Yeni çıkan kanunla birlikte onların bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocuklarının sağlık giderlerini de artık adına gittikleri kurumlar karşılayacak." ifadelerini kullandı.

Çiftci, yurt dışında öğrenimin stresli bir süreç olduğunu belirterek, öğrencilerin kimi zaman bulundukları ülkeye uyum sorunu yaşayabildiklerini, öğrencilerden ruh veya beden sağlığının öğrenimini sürdürmesine imkan tanımaması gibi durumlarla karşılaşılabildiğini anlattı. Çiftci, "Bu durumda, alınacak sağlık kurulu raporu ve istenen diğer destekleyici belgeleri ibraz eden öğrencilerin öğrencilikle ilişiği kesilebilecek ve öğrencilerden tahsil masrafı istenmeyecek ve mecburi hizmete de yükümlü tutulmayacaklar." dedi.

Yönetmelik çalışmaları sürüyor

Çiftci, kanun değişikliklerine ilişkin hükümlerin detaylandırıldığı yönetmelik çalışmalarını da sürdürdüklerine dikkati çekti.

Yönetmelik taslağında, öğrencilerin yurt dışında yardım alacakları eğitim müşavirleri ve bakanlık yetkilileriyle toplantı yapmalarını sağlayacak bir mekanizma oluşturmayı planladıklarını ifade eden Çiftci, öğrencilerin gittikleri ülkelere uyum için uyumlanma eğitimi almalarını ve bütün masraflarının karşılanmasını sağlayacaklarını kaydetti. 

Çiftci, öğrencilerin yurt dışına gittikleri andan itibaren network ağı oluşturacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Aynı alanda doktora eğitimini sürdüren ya da yüksek lisans yapan öğrencilerimizi birbirleriyle irtibatlandırarak öğrencilerimizi zaman zaman bir araya getirerek birbirlerini tanımalarını, birbirlerine yardımcı olmalarını ve çalıştıkları alanda fikir alışverişlerinde bulunmalarını sağlayacağız. Öğrenciler arasında network ağı oluşturarak öğrenimlerine destek olmak istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yıllar içinde geliştirilen burslu öğrencilerin iş ve işlemlerinin yürütüldüğü REBUS'taki altyapı bu amaçla kullanılacak."

Çiftci, öğrenim süreleri boyunca kurumlarınca aylıksız izin verilecek öğrencilerin, öğrenimlerini başarıyla tamamlayıp mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere aylıksız izinli olarak ayrıldıkları kadrolarına döndükten sonra, adına öğrenim gördükleri kurumların ilgili kadrolarına en geç altı ay içerisinde naklen atanmasının sağlandığını da söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim