• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Mercedes'ten elektrikli kamyon üretti

Mercedes'ten elektrikli kamyon üretti
Elektrikli araçlar üzerine çalışmalar yürüten Mercedes bir ilke imza attı. Alman otomotiv devi, tamamen elektrikle çalışan dünyanın ilk kamyonunu üretti. Mercedes böylece elektrikli araç üreten diğer rakiplerini geride bıraktı.

Dünyaca ünlü otomotiv firmaları daha çevreci araçlar üretmek için kolları sıvadı. Bu doğrultuda elektrik, hibrit ve hidrojen gibi alternatif enerji kaynakları deneniyor. Almanya merkezli otomotiv devi Mercedes-Benz de bu doğrultuda tamamen elektrikle çalışan ilk kamyonu üretti.

eTruck isimli kamyon, elektrikli motora sahip olduğu için bildiğimiz dizel motorlu kamyonlara nazaran çok daha az ses çıkarıyor. Böylece gürültü kirliliğinin de bir nebze önüne geçilmiş oluyor.

Kamyonun teknik özelliklerine baktığımızda ise maksimum 26 ton yük kapasitesi ve 200 kilometre menzile sahip olduğunu görüyoruz. Elbette bu menzil ilk bakışta düşük gelebilir. Lakin günümüzde üretilen elektrikli otomobillerin de menzilleri (Tesla hariç) aşağı yukarı bu civarda. Bu nedenle bu kadar ağırlık taşıyabilen bir kamyonun bu menzile sahip olması hiç de şaşırtıcı değil.

eTruck her ne kadar yenilikçi bir kamyon olsa da, bu verilerle pratikte kullanılmaya elverişli görünmüyor. Hele uzun yolda elektrikli araçların bataryasının daha hızlı tükendiğini düşünürsek, 1000 kilometrelik şehirlerarası taşımacılıkta bu kamyonu 6-7 kere şarj etmek gerekecek. Bu da oldukça fazla zaman kaybı demek oluyor.
 
TESLA'NIN ÖNÜNE GEÇİYOR

Diğer taraftan elektrikli araçlar sektöründe liderin Tesla Motors olduğunu biliyoruz. Zira ürettikleri araçlarla bunu kanıtladılar. Tesla yetkilikeri geçtiğimiz günlerde, taşımacılık sektörü için yarı elektrikli kamyon üretmeye hazırlandıklarını açıklamışlardı. Lakin eTruck ile Mercedes, bu alanda Tesla'nın önüne geçmiş oldu.

m1-002.jpgm2-006.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim