• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Milyon dolarlık fuarın çatısı aktı

Milyon dolarlık fuarın çatısı aktı
Toplam 100 milyon dolar değerinde aracın görücüye çıktığı ve hazırlık için yaklaşık 50 milyon doların harcandığı fuarda çatıların akması dikkat çekti.

DAMLAYA DAMLAYA AUTOSHOW OLUR

Toplam 100 milyon dolar değerinde aracın görücüye çıktığı ve hazırlık için yaklaşık 50 milyon doların harcandığı fuarda çatıların akması dikkat çekti.

Krize rağmen adeta üretim patlaması yaşayan otomotiv sektörü, İstanbul CNR'da düzenlenen Autoshow Fuarı'nda yeni modellerini görücüye çıkardı. Lüks araçların da tanıtıldığı fuarda, çatıların akması şaşkınlığa yol açtı. 200'ün üzerinde markanın katıldığı fuar, 7 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak.

Avrupa'daki yüzde 10'luk daralmaya mukabil, yüzde 40'a yakın büyüme göstererek 700 binlik pazara ulaşan otomotiv sektörü, 13. Uluslararası İstanbul Otomobil Fuarı Autoshow 2010'da buluştu. Dün basın günü düzenlenen fuar, bugünden itibaren 10 gün boyunca açık kalacak. İstanbul CNR'da gerçekleşen fuarda 100'e yakın yeni model ve teknoloji Türk tüketicisiyle buluşuyor. İlgiyi ise sayıları 15'i bulan elektrikli ya da hibrit yani çevreci otomobiller ile Honda'nın robotu Asimo, giyilebilen otomobil i-real ve süper lüks modellerin görmesi bekleniyor. Fuarda Tofaş tarafından Bursa'da geliştirilen elektrikli Doblo da podyuma çıkan modeller arasındaki yerini aldı.

Toplam 100 milyon dolar değerinde aracın görücüye çıktığı ve hazırlık için yaklaşık 50 milyon doların harcandığı fuarda çatıların akması dikkat çekti. Ziyaretçiler, zaman zaman oluşan su birikintileri arasında gezmek zorunda kalırken, temizlik görevlileri yerleri temizledi. Ses tellerindeki rahatsızlığı gerekçe göstererek açılışa katılmayan fuar alanının işletmecisi CNR Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, İstanbul Ticaret Odası ile süren davalar sebebiyle fuara yatırım yapamadıklarını ve bu sebeple çatıların aktığını öne sürdü. İstanbul'da dün aralıksız devam eden yağmurun etkisiyle fuarda 1. salon, 5. salon, 8. salon başta olmak üzere birçok alanda oluşan akıntıya karşı katılımcı firmalar kova ya da çöp sepetlerini kullanmak zorunda kaldı. Akan çatının en büyük mağdurlarından biri Opel oldu. Avrupa test sürüşleri 1 Kasım'da İstanbul'da yapılacak yeni Opel Astra Sports Tourer'in sergilendiği stant adeta yıkandı. Opel'in yanı sıra Toyota'nın standının birçok yerine kovalar konuldu. Ayrıca Audi ve Skoda stantlarının ortası, su alan yerler arasında. CNR Expo'da 2008'de düzenlenen 12. Uluslararası Autoshow Fuarı'nda da akan çatı skandalı yaşanmıştı. Peugeot ve Honda standındaki otomobillerin üzerine yağmur suyu akmıştı.

Fuarın açılışında konuşan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, elektrikli araçların desteklenmesinin çevreye uyumlu teknolojilerin gelişmesini sağlayacağını belirterek, "Ancak, sadece elektrikli araçlar değil, düşük emisyon oranına sahip tüm araçlar desteklenmelidir." dedi. 2010 yılını otomotiv pazarının genel beklentilerin üzerinde tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle konuştu: "Geçen yıl uygulanan ÖTV indiriminin kaldırılmasından sonra, üretici ve distribütörlerin fedakarlıkları, Euro kurunun seviyesi ve faiz oranlarının düşük seviyede kalması, otomobil sahipliğini nispeten ucuzlattı. Böylece, 2010 yılının ilk 9 ayında toplam pazar 465 bin 178 adede ulaştı. Bu yüzde 11'lik bir artış. Sektörümüzün, 2010 yılının ilk 9 ayında kaydettiği bu yüzde 11'lik artış, global ölçüde aslında çok yüksek bir büyüme sayılmaz." ODD bünyesinde bulunan 42 otomobil markası fuara katılmak için yaklaşık 25 milyon dolar harcama yaptı. Bu rakama stant kiraları başta olmak üzere stant kurma bedeli ve operasyon maliyetleri de dahil edildi. Fuara 10 gün boyunca bir milyon ziyaretçinin gelmesi hedefleniyor.

Elektrikli Doblo'nun dünya tanıtımı

Yılın hafif ticari aracı seçilen Fiat Doblo'nun Tofaş mühendisleri tarafından iki ay gibi kısa bir sürede geliştirilen elektrikli versiyonu Fiat Doblo E.V.'nin dünya lansmanı, ilk kez Autoshow'da gerçekleşti. Araç, Koç Holding CEO'su Turgay Durak, holdingin Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Tofaş CEO'su Ali Pandır ve Fiat Marka Direktörü Okan Baş'ın katılımıyla tanıtıldı. Fiat Doblo EV, toplam 300 bin kilometrelik menzile sahip olacak biçimde ve 10 yıl ömre sahip bataryayla donatıldı. Araç, hızlanma durumuna göre 106 beygir ile 140 beygir arasında güç üreten elektrikli motor yapısına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. 150 kilometrelik menzile sahip aracın lityum ion bataryası, hızlı şarj ile bir saatte, ev tipi elektrik kaynaklarıyla ise 7 saatte yeniden şarj olabiliyor.

'Distribütörlük için kapımız açık'

Mermerler Otomotiv'den ayrıldıktan sonra Türkiye'de Ulusal Satış Ofisi'yle temsilciliğini sürdüren Mazda, yeni distribütörler için teklife açık olduğu mesajını verdi. Autoshow sebebiyle İstanbul'a gelen Mazda Avrupa Başkanı Jeff Guyton, bugüne kadar Türkiye için birçok distribütörlük teklifleri aldıklarını, henüz kendilerini tatmin edecek bir teklif gelmediğini söyledi. Bu yıl Türkiye'de 3 bin araç satacaklarını, 2011'de ise bunu 6-7 bin adetlere çıkaracaklarını vurgulayan Guyton, markaları açısından Rusya ve Türkiye'nin gelecek yıl en çok büyüyen pazar olacaklarının altını çizdi. Mazda'nın ünlü Türk tasarımcısı Hasip Girgin, markanın önümüzdeki dönemde yenilenecek 3 ve 6 modelleri üzerinde çalışıyor.

MX-5'in 20. yılı için tasarladığı süperlight konseptini İstanbul'a getiren Girgin, markanın akıcılığın ön planda olduğu yeni bir çizgi anlayışına geçtiğini, önümüzdeki dönemde 3 ve 6 serilerinde bu akımın ön planda olacağını söyledi. Girgin, bu çizgilerin 2012'de Mazda modellerinde görülmeye başlanacağını ifade etti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim