• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Mobilitenin geleceği Mercedes-Benz Future Bus görücüye çıktı

Mobilitenin geleceği Mercedes-Benz Future Bus görücüye çıktı
O, ne bir konsept, ne de bir vizyon, o gerçeğin ta kendisi.

O geleceğe yön verirken günümüzde de güzel şeyler oluyor. OM 470 kodlu sıralı altı silindirli motor daha tutumlu, dayanıklı ve güçlü. Citaro NGT düşük emisyon değerleriyle dikkat çekiyor. 1+1 koltuklu Setra benzersiz bir yolculuk deneyimi sunuyor. Mercedes-Benz ve Setra’nın yeni konfor ekipmanları yolculuklara değer katmaya devam ederken Coach MediaRouter mobil Hotspot dönüşümüne imkan tanıyor. Omniplus hizmet kapsamı genişliyor.

CityPilot'a sahip Mercedes-Benz Future Bus – Mobilitenin geleceği

Daha güvenli, daha verimli ve daha konforlu: yarı otonom sürüş özelliğine sahip CityPilot’lu Mercedes-Benz Future Bus geleceğin şehir içi otobüsünü gözler önüne seriyor. Bağlanabilirlik ile kamera ve radar sistemlerinin yanı sıra etkin veri alışverişi bu şehir içi otobüsünü geleceğe taşıyor. Mercedes-Benz Future Bus ve CityPilot otobüs tarihinin yanı sıra otonom sürüşe ve kazasız sürüşe giden yolda da önemli bir kilometre taşı niteliğini taşıyor.

Mercedes-Benz Future Bus’daki CityPilot teknolojisi iki yıl önce tanıtılan otonom sürüş yapan Highway Pilot ile donatılmış olan Mercedes-Benz Actros kamyonu temel alıyor. Ancak şehir içi otobüslerindeki kullanımı göz önüne alınarak geliştirilip çok sayıda fonksiyon eklenmiş durumda. Böylece CityPilot trafik ışıklarını algılayabiliyor, onlarla iletişim kurabiliyor ve güvenli bir şekilde trafik ışıklarının olduğu kavşaklardan geçebiliyor. Ayrıca yoldaki engellerle yayaları algılayabiliyor ve kendi kendine fren yapabiliyor. Duraklara otomatik olarak yaklaşabilen sistem durakta kapıları açıyor ve kapatıyor. Ayrıca tünellerden de geçebiliyor.

Yaklaşık yarım düzine kamera yolu ve çevresini tararken uzak ve yakın menzilli radarlar sürekli olarak yolu tarıyor. Buna bir de GPS sistemi dahil ediliyor. Elde edilen bu veriler son derece gelişmiş bir veri alışverişi ile net bir görüntü sağlarken, otobüsün santimetre doğrulukla konumlandırılmasını mümkün kılıyor. Böylece şeritte güvenli bir sürüş elde edilirken durağa yaklaşarak kaldırıma birkaç santimetre uzaklıkta durabiliyor.

Mercedes-Benz Future Bus: Öncü tasarım, benzersiz teknoloji

CityPilot, Mercedes-Benz Future Bus’da tanıtılıyor. Dünyanın en çok satan otobüsü Citaro’yu baz alan yaklaşık 12 metre uzunluğundaki körüksüz otobüs, iç ve dış tasarımda yenilikçi bir yaklaşım sergiliyor. Uyumlu hatları ve asimetrik tasarımı ile kentsel mimariye bütünleşiyor. Tasarımı, aydınlatması, kapı yerleşim ve bilgi sistemleriyle Mercedes-Benz Future Bus adını tamamen yansıtıyor.

Dış görünüm gibi iç mekan tasarlanırken de yenilikçi bir yaklaşım sergileniyor. Yolcu bölümü tasarlanırken kamusal alanlar ve parklar temel alınıyor. Alçak koridorlu otobüsün iç mekanı üç bölüme ayrılıyor. Yan duvarlara konumlandırılan modern koltuklar rahat bir ortam sunuyor. Ayakta duran yolculara yönelik tutunma boruları iç mekandaki park benzeri mimariyi tamamlıyor. Tavana kadar yükselen üçgen formlu açık renkli metalik tutunma boruları ergonomiyi desteklerken aynı zamanda bir ağaç gibi yukarıya doğru dallanıyor. Park konseptini devam ettiren tavan aydınlatması yaprak benzeri geometrik şekilleriyle dalların yakınlarında gruplandırılıyor. Mercedes-Benz Future Bus bilgi teknolojilerinde ve bununla bağlantılı olan ağ bağlantısı konusunda da yeni yaklaşımlar sergiliyor. Yolcular orta alana yerleştirilen büyük ekranlar üzerinden bilgilendiriliyor. İç mekanın bir parçası olarak tasarlanan sürücü kabini modern tasarımıyla dikkat çekiyor. Sürücü ihtiyacı olan bilgilere havada süzülüyormuş gibi duran geniş ve ferah göstergeler üzerinden ulaşıyor.

Manevra yapmadan, gaz vermeden ve frene basmadan 20 km sürüş

CityPilot ile donatılan Mercedes-Benz Future Bus kamuya açık ilk sürüşünü Hollanda’da bulunan Avrupa’nın en uzun BRT Hattı’nın bir bölümünde gerçekleştirdi. Hat Amsterdam Schiphol havaalanı ile Haarlem kentini bağlıyor. Yaklaşık 20 km uzunluğundaki hat bol virajlar, tüneller ve trafik ışıklarıyla dolu bir rotadan oluşuyor. CityPilot'lu Mercedes-Benz Future Bus ilk sürüşünü başarıyla tamamladı: Sürücü, tüm rota boyunca tek bir defa bile gaza ve frene basmak zorunda kalmadı ve sadece karşıdan araçlar geldiğinde trafik kurallarının gereği olarak direksiyon simidini tuttu. Sürücü, sürüş esnasında istediği zaman kontrolü ele alabildi.

Daha tutumlu, temiz ve güçlü

Kompakt Heavy-Duty motor ailesinin 10,7 litre hacimli sıralı altı silindirli OM 470 kodlu motorun yakıt tüketimi ve emisyon değerleri daha da düşerken, performans ve dayanıklılık daha da artıyor. Mercedes-Benz OM 470’in en yeni nesli, geçtiğimiz sene yenilenen OM 471’in teknik iyileştirmelerinden yararlanıyor. Motor bunun dışında da bir dizi yenilikten yararlanıyor. Enjektörlerin basıncı arttırılırken yeni enjektörler devreye giriyor. Bunun dışında yanma odaları optimize edilirken sıkıştırma oranı da arttırılıyor. Egzoz gazı geri beslemesi, asimetrik enjektörler ve Mercedes-Benz tarafından üretilen yeni turbo diğer yenilikler olarak öne çıkıyor. Tüm bu yenilikler yakıt tüketimini yolcu otobüsünde yüzde 2,5 veya Citaro G’de yüzde 2 civarında olmak üzere düşürüyor. Sadece daha tutumlu ve çevreci olmakla kalmayan motorlar aynı zamanda orta devirde daha fazla güç ve tork üreten yapısıyla daha etkin bir performans ve daha atak bir sürüş sunuyor.

Motorun yeni en üst güç alternatifi 456 PS (335 kW) güç ve 2200 Nm tork üretiyor. Bu motor yüksek tavanlı Setra’nın ComfortClass 500 modelinde; S 515 HD, S 516 HD/2, S 516 HD ve S 517 HD olarak sipariş edilebiliyor. Motorun gücünü standart olarak sunulan yeni GO 230 kodlu altı vitesli manuel şanzıman tekerleklere aktarırken isteğe bağlı olarak GO 250-8 PowerShift tam otomatik şanzıman devreye giriyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim