• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Okyanuslardaki kayıpların yeri 2 dakikada belirlenebilecek

Okyanuslardaki kayıpların yeri 2 dakikada belirlenebilecek
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünce yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen uydu görüntülerinden yer tespiti yapacak projeyle okyanuslarda kaybolan nesnelerin hızlı bulunması hedefleniyor.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve proje danışmanı Doç. Dr. Ahmet Sayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışında daha önce uydu görüntülerinin işlenmesi ile ilgili çeşitli projelerde çalıştığını, Türkiye'ye döndükten sonra da bu çalışmaların ardından "Parça Uydu Görüntülerinden Nesne Çıkarımı İçin Ölçeklenebilir Büyük Veri İşleme" projesine başladığını söyledi.

Sayar, projeyle, okyanuslarda kaybolan ve uydudan görüntülenebilen nesnelerin hızlı bir şekilde bulunmasını hedeflediklerini belirterek, hareketli ve hareketsiz nesnelerden yola çıkıp, uydu görüntülerini birleştirerek nesnenin çıkarılmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını aktardı. Sayar, şunları söyledi:

"Bunlar çok büyük görüntüler olduğu için normal tek makinede çalışamıyor. Bir GB’lık, bir TB’lık boyutları çok değişen mozaik görüntülerden oluşuyor. Bunların birleştirilmesi tek makine ile çok zahmetli ve yorucu iş. Bir uydu görüntüsü, boyutunun durumuna göre değişiyor. Bazen görüntüler sıkıştırılabiliyor. Ama biz sıkıştırılmadan orijinal uydu görüntülerini kullanmak istiyoruz. Çünkü bilgi kaybı olmasın. Bu nedenle mesela 1 GB'lık bir görüntüyü işlemek bir makinede çok zor. Kasıyor ve sonuç vermiyor. Biz 16 GB'lık bin tane makineyi bir araya getirip, bu görüntülerin analizi ve bu görüntülerin birleştirilmesiyle alakalı büyük bir veri mimarisi önerdik. Dünyada kısmi benzerliği olan bu tür çalışmalar var ama bu alanda çalışan 2-3 kurumdan biriyiz."

Projenin özellikle Türkiye'ye bu alanda çok büyük katkı sağlayacağını aktaran Sayar, görüntülerin örülmesi anlamında literatürde tek olacağını savundu. 

180 bin liralık destekle 2 yılda tamamlanacak

Sayar, TÜBİTAK'ın yaklaşık 180 bin liralık destek verdiği projeye 6 ay önce başladıklarını belirterek, 2 yılda bitirmeyi amaçladıkları projenin geliştirme ve test çalışmalarına devam ettiklerini aktardı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim