• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Otodaki teşvik Belçika'ya da yarayacak

Otodaki teşvik Belçika'ya da yarayacak
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminde otomotiv sektörüne verilen ayrıcalıkların Türkiye ile Belçika arasında bu alanda önemli gelişmelerin yaşanmasına neden olacağına inandığını söyledi.

Otomotivdeki teşvik Belçika'ya da yarayacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminde otomotiv sektörüne verilen ayrıcalıkların Türkiye ile Belçika arasında bu alanda önemli gelişmelerin yaşanmasına neden olacağına inandığını söyledi.

Çağlayan, Belçika Flaman Hükümeti Başbakan Yardımcısı ve Flaman İnovasyon, Kamu Yatırımları, Medya ve Yoksullukla Mücadele Bakanı Ingrid Lieten ile Bakanlık'taki toplantı salonunda bir araya geldi.

Konuşmasına Lieten'in Anneler Günü'nü kutlayarak başlayan Çağlayan, konuk Bakanla daha önce Belçika ziyaretinde görüştüklerini hatırlattı.

Flaman Bölgesi'nin Türkiye'nin ekonomik ilişkileri açısından son derece önemli bir yere sahip olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'nin Belçika'ya ihracatının geçen yıl 2 milyar 450 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye'nin Belçika'ya ihracatının yüzde 91'ini Flaman Bölgesi'ne yaptığını anlatan Çağlayan, bu ülkeden ithalatında geçen yıl 3 milyar 960 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

Hem Belçika hem de Flaman Bölgesi ile ticari ilişkilerin ilerlemesi gerektiğini kaydeden Çağlayan, Belçikalı heyetin ziyaretinin bu ilerlemede faydalı olacağını ifade etti.

Belçika ve Türkiye arasında yatırımlar konusunda da her yıl önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Çağlayan, Türkiye'de şu anda 449 Belçika sermayeli firma olduğunu belirtti.

Belçikalı firmaların Türkiye'ye yaptıkları doğrudan yatırımın 7,5 milyar dolara yakın olduğunu anlatan Çağlayan, Türkiye'nin de Belçika'da 1,1 milyar dolara yakın yatırımı olduğunu söyledi.

'Krizde Belçika istikrarlı durdu'

Avro Bölgesi krizine de değinen Bakan Çağlayan, ''Belçika'nın pek çok ülkeye göre istikrarlı duruşu için de Sayın Bakanı tebrik etmek istiyorum'' dedi.

Yaklaşık 5 ay sonra Belçika Veliaht Prensi Philippe'nin Türkiye'ye ziyaret gerçekleştireceğini bildiren Çağlayan, bu ziyarette Philippe'ye 300 kişilik bir iş adamı heyetinin eşlik edeceğini kaydetti.

Ziyarette Ekonomik ve Ticari Ortak Komite mekanizması kurulmasına yönelik mutabakat zaptının imzalanmasını arzu ettiklerini dile getiren Çağlayan, heyet geldiği zaman Bakanlık tarafından Türk ve Belçikalı iş adamlarının katılacağı ortak toplantılar düzenleneceğini söyledi.

Ziyaret vesilesiyle Türk ve Belçikalı iş adamlarının üçüncü ülkelerde iş yapmalarının önünün açılacağını ifade eden Çağlayan, ''Meseleye sadece ülkelerimizin birbirlerine mal satmasını veya yatırım yapmasını değil. Buna ilaveten üçüncü ülkelerde iş birliği yapılmasını fazlasıyla önemsediğimi ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.  

Geçen yılki Belçika ziyaretinde Belçika Başbakanı Kris Peeters'in KOBİ'lerin Belçika için önemini belirttiğini aktaran Çağlayan, Peeters'in Belçikalı firmaların Türkiye'yi tercih ettiğini söylediğini anlattı.

Bu kapsamda Lieten'e yeni teşvik paketi hakkında bilgi vereceğini kaydeden Çağlayan, Lieten vasıtasıyla Belçikalı firmaları Türkiye'ye davet edeceğini bildirdi.

Sağlıktaki başarıya Flaman Başbakanı örneği

Görüşmede sağlık ve turizm alanında işbirliği imkanlarını konuşacaklarını dile getiren Çağlayan, otomobil üretimi konusunda iş birliği olanaklarını da Lieten'le görüşeceklerini söyledi.

Belçika'nın Avrupa'da otomobilin en fazla bulunduğu ülke olduğunu belirten Çağlayan, ''Bu noktada Türkiye'nin de gelişmiş olan otomotiv sektörü ve bilhassa yeni teşvik sisteminde otomotiv sektörüne vermiş olduğumuz ayrıcalıklı öncelik ümit ediyorum ki aramızda önemli gelişmeler kaydedecektir'' ifadesini kullandı.

Türkiye'de sağlık ve sağlık turizmi alanındaki gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, Flaman Başbakanı Peeters'in geçen yılki Belçika ziyaretinde, bir Türkiye tatili sırasında iki parmağının kırıldığını ve hemen bulunduğu bölgedeki bir hastaneye giderek gereken tedavinin süratle yapıldığını söylediğini anlattı.

Peeters'in kendi doktorunun tedaviyi çok başarılı bulduğunu söylediğini aktaran Çağlayan, bunun sağlık alanında Türkiye'nin önemli başarılara sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.

Lieten'in konuşması

Konuk Başbakan Yardımcısı Lieten de Anneler Günü'nü kutladığı için Çağlayan'a teşekkür etti.

Türkiye'nin son iki yıldır çok önemli bir gelişme kaydettiğini ve bu yüzden Türkiye'yi çok takdir ettiklerini dile getiren Lieten, kriz ortamına karşın Türkiye'nin ekonomik kalkınma açısından güçlülüğünü koruyacağına inandığını söyledi.

Türkiye'nin de kendileri gibi otomotiv alanında büyük planları olduğunu dile getiren Lieten, 20 yıl içinde elektrikli araçları kullanabileceklerini ve böylece hava kalitesini artırabileceklerini sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim