• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Otomobilin en yenileri, Frankfurt’ta görücüye çıktı

Otomobilin en yenileri, Frankfurt’ta görücüye çıktı
Paris Otomobil Fuarı’yla dönüşümlü olarak iki yılda bir düzenlenen 2017 Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı'na 40 ülkeden 1000’e yakın ana ve yan sanayi firması katıldı. 24 Eylül’e kadar açık kalacak.

Bu yıl 67’ncisi düzenlenen 2017 Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı (IAA), dün basın mensuplarının katılımı ile kapılarını açtı. Fuar, 14-24 Eylül tarihlerinde ise ziyaretçilere açık olacak. Paris Otomobil Fuarı’yla dönüşümlü olarak iki yılda bir düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı'na bu yıl yaklaşık 40 ülkeden 1000’e yakın ana ve yan sanayii firması katılıırken Volvo, DS, Infiniti, Peugeot, Nissan, Mitsubishi, Aston Martin, Rolls-Royce, Tesla ve Fiat ve Chrysler grubu olmak üzere 10 büyük marka yer almadı. Otonom sürüş ve elektrikli araçların ön plana çıktığı fuarın bu yılki sloganı ise ‘Gelecek şimdi’..

Fuarda SUV’ların ağırlığı da hissedildi. Son 10 yılda 5 kat büyüyen Avrupa SUV pazarı sadece Avrupalı üreticilerin değil, Japon, Koreli ve Çinli üreticilerin de iştahını kabartıyor. Subaru’nun yenilenen SUV’u XV, Honda CR-V’nin hibrit versiyonu Türkiye’de üretilen C-HR’ın Hy- Power Consept’i fuardaydı.

Mercedes elektriğe 10 milyar euro yatıracak

Fuarda yeni bir elektrikli araç konsepti olan EQA’yı tanıtan Mercedes’in Dünya Başkanı Dieter Zetcshe elektrikli araç teknolojilerine uzak olmadıklarını, bunun için ciddi bir yatırım programı başlattıklarını, diğer yatırımlarından tasarruf ettikleri 4 milyar euroya 6 milyar euro daha ekleyip 2020 yılına kadar elektrikli teknolojisini geliştirmek için harcayacaklarını açıkladı.

BMW de dizel ve benzinli araçlar kadar kârlı bir iş olmayan elektrikli araçlardan da kâr elde etmenin zamanı geldiğini, bunun için teknolojiyi geliştirip maliyetleri daha da aşağı çekeceklerini açıkladı. BMW Başkanı Harald Krüger 2020 yılından itibaren toplam cirolarının yüzde 8-10’u kadar bir kar edeceklerinin de altını çizdi.

Toyota, iki özel temayla yeniliklerini sergiledi. Türkiye’de üretilen ve tüm dünyada büyük satış başarısına ulaşan C-HR modelinin yeni konsepti C-HR Hy-Power’ı ilk kez bu fuarda beğenilere sunuldu. Toyota efsanevi SUV modeli yeni Land Cruiser’ın örtüsünü de yine ilk kez Frankfurt’ta kaldırdı.

Ford, Yeni Mustang, Ecosport, Tourneo Custom ve Ranger Black Edition modellerini görücüye çıkardı. Ford standında Yeni Fiesta serisi ve Ford’un 1967 Le Mans galibiyetinin anısına tasarladığı Ford GT'67 Heritage Edition da yer aldı.

Honda ise elektrikli vizyonunun bir sonraki hamlesini açıkladı. Avrupa pazarına yönelik ilk elektrikli aracı Urban EV Concept'in dünya prömiyerini Frankfurt’ta yapan Honda, CR-V Hybrid Prototip ile ise en çok satan SUV’un Avrupa versiyonunu gözler önüne serdi.

Hyundai, başta i30 Fastback ve i30 N olmak üzere, Yeni i30’un tüm versiyonlarını tanıtırken aynı zamanda B-SUV segmentine sıkı bir giriş yapmaya hazırlanan KONA modelini de tanıttı.

Ferrari, en hızlı cabrio olma özelliği taşıyan yeni GT modeli Portofino’nun dünya tanıtımını bu fuarda yaptı.

Citroen, SUV kullanıcılarından ilham alarak geliştirdiği yepyeni bir model olan C3 Aircross’i tanıttı. SpaceTourer Rip Curl Concept ve E-Mehari Styled by Courreges’in dünya lansmanlarını gerçekleştirildi. Yüzde 100 elektrikli otomobili E-Méhari’nin özel bir versiyonu da sergilendi.

KIA Motors, ilk KIA SUV modeli olma özelliğine sahip Yeni Sorento’yu ve yeni Picanto X-Line’ı ilk kez Frankfurt’ta görücüye çıkarttı.

Skoda da Frankfurt'ta tamamen elektrikli ve otonom sürüşe de olanak tanılan ilk konsepti VISION E’yi tanıttı.

Yeni Dacia Duster'ın dünya prömiyeri yapıldı

Dacia, 2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda yeni Duster’ın dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Dacia Duster, modelin lansmanını takip eden yedi başarılı yıl ve 1 milyonun üzerinde satış rakamının ardından yenilendi.

Hiç olmadığı kadar geniş bir iç hacme sahip ve arazideki sürüş kabiliyetini artırırken, uygun fiyat seviyesini de koruyan yeni Duster, tasarımı, ekipman seviyesi ve tamamen güncellenen kabin bölümü ile ilk kez görücüye çıkıyor. Tamamen yeni, modern, sağlam dış tasarıma sahip yeni Duster, iç tasarımıyla da tamamen yenilendi.

Şimdi daha daha konforlu ve daha kullanıcı dostu olan araç sürüşü kolaylaştıran yeni ekipmanlara sahip. Geliştirilen konfor ve sürüş keyfi ile ön plana çıkan araç, SUV pazarının en iyileri arasında yer alan 4x4 sürüş deneyimini sunmayı amaçlıyor. Berk Çağdaş, “Tüm bunları yine şaşırtıcı ölçüde uygun bir fiyatla sunuyoruz” dedi.

Renault'un elektiriklisi otonomda da iddialı

Fransız otomotiv devi Renault, 2017 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda konsept otomobil SYMBIOZ'un dünya prömiyerine evsahipliği yaptı. SYMBIOZ, Renault’nun 2030 yılına ilişkin vizyonunu ve otomobilin günlük hayatımızdaki rolünü yansıtıyor. Elektrikli, otonom, internet bağlantılı ve otomobilin kullanıcıların yaşamları ile tamamen entegre olacak şekilde tasarlanmış Renault'nun yeni konsept otomobili, mobilitenin geleceğine yönelik ipuçları veriyor. Bu konsept etrafındaki dünyayla etkileşime giren özellikleri, teknolojisi ve tasarımıyla tamamen yeni bir seyahat deneyimi sunuyor.SYMBIOZ konseptinin yanı sıra Renault, aynı zamanda 2023 yılı gibi daha yakın bir zaman dilimi için öngörülen bir otomobilin ipuçlarını sunan bir demo araç geliştirdi. SYMBIOZ yol testleri bu yılın sonunda yapılmış olacak.

Her iki otomobil de elektrikli, otonom ve çevreye tamamen duyarlı. Frankfurt Otomobil Fuarı'ndaki Renault standında, SYMBIOZ gibi otomobillerin gelecekte çevreleriyle etkileşime geçme biçimini deneyimleyebilecekler.

Renault, 2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda aynı zamanda, segmentinde bir ilk olan 4Control sistemine sahip Yeni MEGANE R.S.'in de dünya prömiyerini gerçekleştirdi. MEGANE R.S., bir performans otomobili ve en üst sürüş keyfi için benzersiz bir deneyim sunuyor. Keskin dönüşler yapabilerek son derece atak olabilmenin yanı sıra, Yeni MEGANE R.S. yüksek hızlarda etkileyici viraj stabilitesi sağlıyor.

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş,“Elektrikli otomobil teknolojisinin öncü markası Renault, konsept modeli SYMBIOZ ile geleceğin teknolojisi olan otonom sürüş alanında da iddialı olacağının ipuçlarını veriyor. Yadsınamaz çevre kirliliği ve teknolojik gelişmelere paralel olarak 2030’lu yıllardaki otonom, elektrikli ve internete bağlı mobilite dönemine Renault markası şimdiden hazırlanıyor. Temelini daha pratik ve eğlenceli bir yaşam deneyimi için dijital hayatlarına her an erişebilen kullanıcıların oluşturduğu bu heyecan verici inovatif gelişme, Renault’nun vizyoner bakış açısını gözler önüne seriyor” dedi.

Kaynak: Aysel YÜCEL / DÜNYA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim