• BIST 9891.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Otomotiv sektöründe 2014 için gerileme öngörüldü

Otomotiv sektöründe 2014 için gerileme öngörüldü
Oxford Business Group (OBG) tarafından yapılan değerlendirmeye göre, 2014 yılında Türkiye otomotiv sektöründe gerileme yaşanabileceği belirtildi.

Oxford Business Group (OBG) tarafından yapılan değerlendirmeye göre, 2014 yılında Türkiye otomotiv sektöründe gerileme yaşanabileceği belirtildi.

Küresel danışmanlık ve araştırma şirketi Oxford Business Group (OBG), Haziran ayında yayımladığı son ekonomik değerlendirmede, yüksek faiz oranlarının ve yavaşlayan ekonominin iç piyasadaki alımı durdurmasına bağlı olarak, 2014 yılında Türkiye'nin dinamosu olan otomotiv sektöründe bir gerileme yaşanabileceğine dikkat çekti.

OBG, yoğun ihracatın, iç piyasadaki bekleyişi bir ölçüde dengelemeye yardımcı olmasına rağmen, 2013’ün geri kalan bölümümde durgun bir görünümün hakim olabileceği öngörüsünde bulundu.


Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından Nisan ayı başında yayımlanan rapora göre, 2014 yılının ilk çeyreğinde otomobil ve hafif ticari araç satışlarında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ilk üç ayda yaklaşık yüzde 25 düşüşle sert bir gerileme yaşandı. Açıklanan rakamlara göre; geçen yılın ilk çeyreğinde 114 binin üzerindeki otomobil satışları 2014'ün ilk üç ayında yüzde 21,9'luk düşüş ile 89 bin 347'ye inerken, ticari araç satışları yüzde 32 oranındaki daha keskin bir gerilemeyle38 bin 170'ten, 25 bin 925'e indi.

OBG değerlendirmesinde, Şubat ayında gerçekleşen önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27,5'lik düşüşün ardından, Mart ayında da yüzde 31 oranında gerileme yaşanmasının, üreticileri endişelendiren bu düşüş eğiliminin hızlanarak devam etme potansiyeli taşıdığına işaret etti.

OBG, araç satışlarındaki gerilemenin temel olarak Merkez Bankası tarafından uygulanan yüksek faiz oranları ve 1 Ocak 2014 itibariyle yüzde 5 ile yüzde 15 arasında yükseltilen Özel Tüketim Vergisi’inden kaynaklandığı tespitinde bulundu. OBG bunun yanı sıra Şubat ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından getirilen nispeten katı kredi şartlarının da satışlardaki azalmada etkili olduğuna vurgu yaptı.

Satış beklentileri düşüyor

İç piyasada bekleme havasının hakim olmasıyla birlikte ODD’nin bu yıla ilişkin yurtiçi satış tahminlerinde revizyona gittiğine dikkat çeken OBG şu değerlendirmede bulundu: 

“2014 yılına ilişkin önceki yurtiçi satış tahminleri 1 milyon araç iken, ODD şimdi yurtiçi satışlar için nihai en fazla rakam olarak 700 bin araç sayısını vermektedir. Diğer yandan Türkiye'nin en büyük araç üreticileri arasında yer alan Ford Otosan, Şubat ortasında yayımladığı bir raporda, sektöre ilişkin 2014 yılının toplam satışların geçen yıl gerçekleşen 885 bin rakamının altında, 633 bin ile 715 bin araç arasında olmasını beklediğini belirtti.”

“IMF tarafından 8 Nisan'da yapılan, Türkiye ekonomisinde beklenenin de ötesinde bir yavaşlama yaşanacağı uyarısı, yılın geri kalanına yönelik sektördeki toparlanma ümitlerine gölge düşürdü. IMF, 2014 için büyümenin, Ekim ayında yaptıkları yüzde 3,5'lik tahminin çok altında ve 2013'te kaydedilen yüzde 4'lük büyümenin yarısının biraz üzerinde olacak şekilde yüzde 2,3 ile sınırlı olacağını belirtti. IMF'nin gelecek yıla ait yüzde 3,1 seviyesine yükselen büyüme tahminleri 2015’teki satışları güçlendirme olasılığı taşısa da, faiz oranları artışları ve yüksek vergilerle birlikte bu düşük ekonomik büyüme oranı bu yıl için alıcıların iştahını azaltabilir.” 

İhracatta işler yolunda

OBG, iç piyasada beklentilerin düşmesine rağmen otomotiv sektörünün ihracat tarafında daha iyimser beklentiler taşıdığını da belirtti.

Ford Otosan’ın daha önce 192 bin adet olan ihracat beklentisinin 195 bin adete kadar çıkabileceği beklentisini hatırlatan OBG, şirketin Şubat ayında yurtdışı odaklı üretim tahminlerini yükselttiğini ifade ederek “Bu yurtiçi gelirlerdeki keskin düşüşü telafi etmese de, ihracat şirketin üretim ve kazançlarını devam ettirebileceği sağlam bir dayanak olarak ortaya çıkıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

OBG, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OIB) tarafından 8 Nisan tarihinde yayımlanan verilerin de Türkiye’deki otomobil üreticilerinin ihracat tarafındaki görünümü daha umut verici görmelerini desteklediğinin altını çizdi. Bu verilere göre, 2008 Eylül ayından bu yana sektörün gerçekleştirdiği en iyi sonuç olarak, Mart ayında Türk üreticiler yurtdışına 2,1 milyar dolar değerinde parça ve araç gönderdi. Mart ayı sonuçları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14'lük bir iyileşmeye işaret ederken, söz konusu çeyrekte 5,5 milyar doları bulan birikmiş ihracat gelirleri, 2013'ün aynı üç aylık dönemine göre yüzde 8 artış gösterdi.

Bununla birlikte söz konuşu yükselişin önemli kısmını, Mart’ta yüzde 22’lik artış görülen Avrupa’ya ihracat oluşturmuştur. Bu artışla birlikte Türkiye’nin söz konusu dönemdeki toplam otomotiv ihracatının yüzde 74'ü Avrupa’ya yapıldı. 

OBG rapordaki değerlendirmenin sonuç kısmında ise faizlerde yaşanacak bir düşüşün otomotiv sektörü için iç pazarda hızlı bir canlanma yaratma olasılığının bulunmadığını ancak Avrupa’daki ılımlı iyileşmenin devam etmesiyle ihracat gücü yüksek şirketlerin daha iyi bir 2014 yılı yaşayabileceğini belirtti.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim