• BIST 9902.07
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Otomotiv sektöründe istihdam artacak

Otomotiv sektöründe istihdam artacak
Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, “2011 yılında sektörde istihdam edilen kişi sayısının artmasını bekliyoruz” dedi.

Otomotiv sektöründe istihdam artacak

Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, “2011 yılında sektörde istihdam edilen kişi sayısının artmasını bekliyoruz” dedi.

Bilaloğlu, bu yıl Türkiye otomotiv pazarı ve Doğuş Otomotiv'in performansına ilişkin Türkiye'nin ve dünyanın son üç yıldır zorlu bir dönemden geçtiğini, 2008 yılında dünyanın ağır bir ekonomik kriz yaşadığını, 2009 yılında da söz konusu krizin etkileri devam ettirdiğini belirtti. Bu sürecin sadece Türkiye'de değil tüm dünyada geçerli olduğuna işaret eden Bilaloğlu, özellikle endüstri ülkelerinde otomotiv sektörüne çeşitli destekler verildiğini, Türkiye'de de ÖTV indirimi teşviki ile toplam pazarın canlandırıldığını anımsattı.

Bilaloğlu, böyle yoğun bir dönemden geçen Türkiye ekonomisinin ise 2010 yılında beklentilerin ötesinde hızlı bir toparlanma sergilediğine değinerek, otomotiv sektöründe de ibrelerin yukarıyı gösterdiğini anlattı. Yılın 11 aylık toptan verilerine bakıldığı zaman toplam otomobil pazarının yüzde 38 büyüdüğünü dile getiren Bilaloğlu, bununla birlikte binek araç pazarının yüzde 37, hafif ticari araç pazarının yüzde 35, lüks segmentte pazarın ise yüzde 41 artış gösterdiğini ifade etti.

Bilaloğlu, ağır ticari araç pazarındaki büyüme oranlarının ise yüzde 105'e ulaştığını dile getirerek, beklentilerinin yıl sonu itibariyle otomotiv pazarının 750 binler civarında olduğunu, burada artı-eksi yüzde 10'luk bir pay bulunduğunu kaydetti. Bu başarının altında Türkiye'de ekonominin hızlı toparlanmasının, tüketici güven endeksinin pozitif olmasının, kredi kullanım oranının artmasının, bankaların kredi faizlerini düşük tutmasının ve yine bankaların otomotiv kredilerine pozitif bakmasının yer aldığını sıralayan Bilaloğlu, Türkiye'de satılan araçların yüzde 60'a yakınının kredi ile satıldığını, bunlara ek olarak filo araç kiralama oranında yaşanan yükselişin de önemli olduğunu söyledi.

Ali Bilaloğlu, Doğuş Otomotiv'in ise bu başarılı tabloda sektörün önünde bir büyüme kaydettiğini belirterek, “Ocak-Kasım toptan verilere baktığımızda toplam araç pazarı yüzde 38 büyürken, bizim toplam pazardaki büyüme oranımız yüzde 78 olmuştur. Binek araç pazarı yüzde 37 büyüme gösterirken, bizim payımız yüzde 59 artmıştır. Hafif ticari araç pazarı yüzde 35 büyürken bizim payımız yüzde 140 artmıştır. Lüks segmentte ise pazar yüzde 41 büyürken bizim büyümemiz yüzde 63 olmuştur. Ağır ticari araçta toplam pazarda büyüme oranları yüzde 105 iken, Doğuş Otomotiv olarak biz yüzde 190 oranında bir artış yakaladık. Yukarıdaki gelişmelerin özeti olarak bu yıl toplam satışta Doğuş Otomotiv olarak 80 bin adede doğru gidiyoruz” dedi.

Sağladıkları bu başarının altında yatan önemli etkenlerin başında oldukça zorlu bir yıl olan 2009 yılından çıkarken, pazar taleplerine cevap verebilmeleri olduğuna işaret eden Bilaloğlu, bu dönemde lojistik ve tedarik zincirlerini iyi yönettiklerini kaydetti.

2011'DE İLK ALTI AY DAHA İYİ GEÇECEK

Bilaloğlu, 2011 yılında otomotiv pazarının, bu seneye benzer bir performans sergileyeceğini öngördüklerini dile getirerek, “Özellikle 2011 yılının ilk 6 ayının bu seneki ilk 6 aydan bir miktar daha iyi gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Binek ile ticari araç arasındaki pazar payında bir miktar kayma olabileceğini öngörüyoruz. Ticari aracın pazar payı biraz daha artacaktır. 2010 yılı toplam satışımızda 80 bin adete doğru gidiyoruz. Türkiye normal şartlarda iktisadi faaliyetlerine devam ettiği sürece 2011 yılında 90-95 bin arası satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki sene için açıkçası beklentilerimiz pazar ve satışlarımız açısından olumlu bir yıl olacağı yönünde” diye konuştu.

Bilaloğlu, Türk otomotiv sanayinin Avrupa pazarlarında yaşanan durgunluğa rağmen bu yılı 1,1 milyon civarında bir üretim adeti ile kapatılacağının tahmin edildiğini ifade ederek, “Ancak geçtiğimiz dönemde yaşadığımız ekonomik kriz nedeni ile 2 milyon üretim adetlerinin 2012 değil; daha ilerideki yıllarda yakalanabileceğini düşünüyoruz. Türkiye otomotiv sanayi için gelecek yıla ilişkin öngörüler üretim rakamının 1,2 milyon üzerinde olacağı doğrultusundadır” dedi. Bununla birlikte otomotiv sektörünün Türkiye'nin ihracatı alanında lokomotif sektörü olduğuna işaret eden Bilaloğlu, Türkiye'de yaklaşık her 20 saniyede bir araç üretilirken, her 30 saniyede bir araç ihraç edildiğini anlattı.

Bilaloğlu, önümüzdeki yıl da aynı şekilde otomotiv sektörünün önemini sürdüreceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Türkiye'de otomotiv sanayinin güçlü sermaye yapısı, yabancı ortaklıklar, güçlü yan sanayinin varlığı, nitelikli işgücü, coğrafi konum, esnek üretim yapabilme yeteneği, kalite sisteminin sağlanmış olması rekabet açısından sektörün güçlü yanlarını oluşturmaktadır. 2010 yılı beklentinin üzerinde büyüyen pazar ve yeni model yatırımlarıyla birlikte, 2011 yılında sektörde istihdam edilen kişi sayısının artmasını bekliyoruz. Ernst&Young tarafından açıklanan 'Otomotiv Sektörü Raporu'na göre otomotiv sektörünün 2012'ye kadar istihdam sayısını 600 bine çıkarması öngörülüyor. Genç nüfusa dayalı demografik avantajlar da göz önünde bulundurulduğunda; insan kaynağı ile sağlanan potansiyelin derinliği açıkça görülebilmektedir.”

1 MİLYONLUK PAZAR...

2011 yılında da otomotiv sektörünün 2010 ile benzer bir performans sergileyeceğini düşündüklerini vurgulayan Bilaloğlu, Türkiye otomotiv pazarının henüz doygunluğa ulaşmamış önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu anlattı. Bilaloğlu, “2009 yılı itibarı ile Türkiye'de toplam araç parkının 12 milyon adetler seviyesinde olduğu hesaplanırken, Türkiye'nin nüfusunun 72,5 milyon olduğunu göz önüne alırsak, sadece bu veriler bile Türkiye'nin potansiyelini açıkça ortaya koymakta ve Türkiye'nin doymamış ve büyümekte olan bir otomotiv pazarı olduğunu göstermektedir. Özellikle otomotiv yan sanayi yatırımları teşvik edilmelidir. Bunun yanında bir diğer önemli konu ise hurda teşvikidir. Bu önemli çalışmalar gerçekleştiğinde Türk otomotiv sektörü 1 milyon satış hedefine ulaşacaktır” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim