• BIST 9079.97
  • Altın 2322.043
  • Dolar 32.3355
  • Euro 34.9769
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Otomotivde devrim gibi karar yolda

Otomotivde devrim gibi karar yolda
Otomotivin 2019’a kadar çizilen yol haritasına ulaşıldı. Avrupa'nın büyük bölümünde uygulanan ve emisyon oranına göre alınacak vergilere geçilmesi beklenirken, hibrit, doğalgaz ve hidrojenli araçlara önemli destek de gelecek.

Radikal değişiklikler içeren ve onaylanan yeni Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'na göre çevreci otomobiller desteklenirken, egzoz emisyonlarına dayalı yeni bir vergi sistemi devreye alınıyor.

İlki Mayıs 2011'de imzalanan Otomotiv Strateji Belgesi'nin ikincisi de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlandı. Onaylanan ve sektörün 2019'a kadar yol haritasını çizen yeni eylem planı radikal uygulamaları da beraberinde getirecek.

ÇOK KİRLETEN ÇOK ÖDER

Yerli otomobilin üretilmesi için her türlü desteği getiren plana göre vergilendirme sisteminde de köklü değişiklikler geliyor. Bugüne kadar sadece motor hacmi üzerinden alınan ve yüzde 145'e kadar yükselen ÖTV dışında, yeni plana göre emisyon oranlarına dayalı yeni bir sistem daha kurulması planlanıyor. Akşam'ın haberine göre, egzoz salımına göre uygulanması beklenen vergi dışında, hibrit ve elektrkli otomobillere de destekler devreye girecek. Ülkemizde sıfır kilometre otomobillerden alınan standart KDV dışında, fiyat üzerindeki asıl yükü belirleyen ÖTV oranı, sadece motor hacmiyle ilişkili. Yeni düzenlemeyle birlikte egzoz salımı düşük çevreci araçlar desteklenirken, çevreyi kirleten ve emisyon oranları yüksek araçlardan kademeli olarak daha yüksek vergi alınması bekleniyor.

HİBRİT ARACA DESTEK

Şu andaki uygulamaya göre elektrik ve klasik motorları birlikte kullanan hibrit araçlara yönelik herhangi bir vergi avantajı sunulmayan ülkemizde yeni yol haritasıyla birlikte bu durumun da değişmesi planlanıyor. Hibrit araçlar için vergi desteği eylem planına koyulurken, ilk kez hidrojen yakıtlı araçlar için de destek verilip, daha önce özendirilmeyen doğalgazlı araçlar için de kullanımın yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Doğalgaz LPG'ye alternatif

Yasal ve teknik altyapısı hazır olmasına rağmen Türkiye'de doğalgazlı (CNG) araç sayımız belediyeler dışında neredeyse yok. Yeni planda CNG'li araçların kullanımının yaygınlaşması için gerekli mevzuat ve fiziki altyapı çalışmalarının yürütüleceği, dolum tesislerinin yaygınlaşacağı da öngörülüyor.

YERLİ OTOMOBİL ANA HEDEF

Yeni yol haritasında, “Yerli üretim için gerekli altyapıyı oluşturmak, sektörün rekabet gücünü artırmak, motor üretiminin teşvik edilmesi amacıyla mükemmeliyet merkezi kurulması öncelikli hedef olarak belirtiliyor. Ayrıca üretilecek araçların kamu alımlarında öncelikli olarak tercih edilmesinin sağlanması da vurgulanıyor.

Bürokrasi de azaltılacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni eylem planıyla birlikte yerli otomobile büyük destek verilip, birçok işlemin tek merkezde toplanıp bürokrasinin azalacağı müjdesini verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim