• BIST 8840.69
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3379
  • Euro 35.0999
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Otomotivde nanoteknoloji dönemi

Otomotivde nanoteknoloji dönemi
Elektrik, araba, telefon, internet vb. buluşlar gibi nanoteknoloji de dünyayı değiştirmekte ve gelecekte nanoteknoloji içermeyen sektör olmayacağı öngörülüyor.

Cleanartnano Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Esen, “Yüzeylerin nano yüzey koruma uygulama sonrası gösterdikleri değişen özelliklere "Akıllı Yüzey Koruma Katman Teknolojisi" de denilmektedir ve çok geniş kullanım alanında sahip olan nanoteknoloji yelpazesinin içinde yalnızca küçük bir alandır.

Nano boyuttaki parçacıklar, günümüz makro dünyadan bildiğimiz özelliklere sahip değildirler aksine yakın geçmişe kadar bilmediğimiz ve her geçen saniye keşfettiğimiz farklı özelliklere sahiptirler. Uygulama esnasında yüzey üzerinde oluşturulan nano ölçekli ultra ince katman sayesinde, bu keşfedilen farklı özellikler yüzeylere kazandırılabilmektedir.” dedi. 

1 nanometre (nm), 10-9 metre olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir deyişle metrenin milyarda biri bir nanometreye eşittir ve bir saç telinin çapının yaklaşık 80 bin defa küçültülmesiyle ulaşılabilecek bir uzunluktur. Bu ölçekte günlük hayatta aşina olduğumuz klasik fizik yasaları geçerli değildir.

Nanoteknoloji, maddenin atomik ve moleküler seviyede kontrolüdür. National Nanotechnology Initiative‘nin ‘En az bir boyutunun büyüklüğü 1’den 100 nanometreye kadar olan maddenin kontrolü’ ifadesi en genel tanım olarak kabul görmektedir.

Nanoteknoloji Yüzey Koruma/Kaplama olarak ifade edilen bu yeni teknoloji, uygulama yapılan yüzeylerin elle tutulabilirliği, hava ve ışık geçirgenliği vb. orijinal özelliklerini değiştirmeden mekanik ve kimyasal etkilere karşı direncini arttırmaktadır. Uygulama yapılan yüzeylere renk doygunluğu, parlaklık kazandırır.

Antibakteriyel özellik, küf ve korozyona karşı direnç, su tutmaz özellik, kir oluşumunu engelleme vb. pek çok özelliği insan sağlığı ve çevreye karşı duyarlı olarak kazandırmaktadır.

İnsan saçından çok daha ince ve göz ile görülmeyen nanoteknolojik bu katman, fiziki olarak yüzey ile çok sağlam bağ kurmaktadır ve sadece yüksek mekanik aşınma ile yok edilebilmektedir. Endüstriyel üretim esnasında ya da son ürün aşamasında, istenilen yüzeye tercih edilen nanoteknoloji yüzey koruma özelliği kazandırılabilmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim