• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Rusya, yeni Kozmodromdan ilk roketini fırlattı

Rusya, yeni Kozmodromdan ilk roketini fırlattı
Rusya’nın yeni Vostochny kozmodromu hizmete girdi ve geçtiğimiz Perşembe günü ilk roketini uzaya fırlattı.
Rusya, yeni uzay üssü Vostochny’den ilk roketini geçtiğimiz günlerde fırlattı. Yeni kozmodromdan uzaya gönderilen 3 adet uzun menzil görüntüleme uydusu, başarıyla yörüngeye yerleştirildi.
 
Moskova saatine göre sabah 5.01’de gerçekleşen fırlatma, 8 dakika 44 saniye sürdü. Üç uyduyu taşıyan Volga kapsülü, Soyuz roketinden ayrılarak yörüngeye olan yolculuğuna devam etti. Moskova saatine göre 7.07’de SamSat-218 uydusu Volga kapsülünden ayrılarak yörüngedeki yerini aldı. 10 saniye sonra kalan iki uydu Lomonosov ve Aist-l uyduları da ayrılarak yörüngeye yerleştiler.
 
Fırlatma, planlanandan bir gün sonra gerçekleştirildi. Çarşamba günü fırlatılması beklenen roket, son anda güvenlik sistemlerinin sensörlerden birinde tespit ettiği hatalı sinyal sebebi ile ertelenmişti. Benzer bir şekilde Soyuz-2.1a roketinin, geçtiğimiz Aralık ayında fırlatılması planlanmıştı. Ancak üretimde yaşanan gecikmeler sebebiyle fırlatma iptal edilmişti.
 
Vostochny kozmodromu, Rusya’ın doğusundaki ıssız Amur bölgesinde yer alıyor. Bu sayede fırlatılan roketten ayrılan parçalar boş araziye güvenle düşebiliyor. Rusya uzay ajansı Roscosmos’un yol haritasına göre, ilerleyen yıllarda Vostochny kozmodromundan yılda 10 roket fırlatılması hedefleniyor. Yeni kozmodromdan yapılacak ilk insanlı uçuşun ise 2023 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim