• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Shell Eco-Marathon başvuruları başladı

Shell Eco-Marathon başvuruları başladı
Shell’in yarının çevreci otomobillerini bugünden üretmeye teşvik etmek amacıyla başlattığı ve bu yıl 27.si gerçekleştirilecek olan “Shell Eco-Marathon 2011” için başvurular başladı.

Shell, tüm gençleri “en az yakıtla en fazla yol alma”ya davet ediyor

Dünyayı yakıt verimliliği kavramıyla tanıştıran Shell’in; dünya genelinde lise, teknik lise ve üniversite öğrencilerini yarının çevreci otomobillerini bugünden üretmeye teşvik etmek amacıyla başlattığı ve bu yıl 27.si gerçekleştirilecek olan “Shell Eco-Marathon 2011” için başvurular başladı. Shell Türkiye’nin de son 8 yıldır katılarak başarılı sonuçlar elde ettiği Shell Eco-Marathon’a başvurmak isteyen gençler 31 Ekim 2010 tarihine kadar http://www.shell.com/home/content/ecomarathon adresinden başvurularını yapabilirler.

Shell’in sürdürülebilir enerji konusunda bilinç yaratmak ve yakıt verimliliğini teşvik etmek amacıyla 27 yıl önce hayata geçirdiği Shell Eco-Marathon’da; dünyanın dört bir yanından lise, teknik lise ve üniversite öğrencileri, kendi tasarladıkları araçları kullanarak en az yakıtla en uzun mesafeyi katedebilmek için yarışıyorlar. Shell Eco-Marathon her yıl, dünyanın birçok yerinden katılan öğrencilerin teknik bilgileri ve çevre duyarlılıkları ile ürettikleri çevreci otomobillerin çetin ama keyifli rekabetine sahne oluyor.

Benzin ve dizel yakıt gibi geleneksel enerji kaynaklarının yanı sıra, LPG, güneş, hidrojen, bio-mass gibi daha temiz enerji türleri ile çalışan otomobillerin de yer aldığı Shell Eco-marathon’da Türk ekipleri de başarılı performanslar ortaya koyuyorlar.
Bu sene 27.si düzenlenecek olan Eco-marathon’a Türkiye’den katılmak isteyen öğrenciler 31 Ekim tarihine kadar, http://www.shell.com/home/content/ecomarathon internet adresini ziyaret ederek başvurularını yapabilirler. Öğrenciler ayrıca Shell-Eco.Marathon@shell.com ve shellturkiye@shell.com adreslerine mail göndererek yarışmayla ilgili merak ettikleri sorulara yanıt alabilirler.

Dünya çapında birçok ülkeden binlerce öğrencinin daha az yakıtla daha fazla yol almayı amaçlayan araçlar tasarlayıp, ürettikleri ve yarışarak test ettikleri Shell Eco-Marathon yarışması 26 yıldır düzenleniyor. Shell Eco-marathon projesi, 1985 yılı itibarıyla sürdürülebilir ulaşım sorununun ortaya çıkması ve Shell Grubu tarafından bu sorunun üstesinden gelinmesine katkı sağlamak amacıyla düzenleniyor. Proje, Shell Grubu’nun Avrupa’daki en büyük sosyal sorumluluk girişimlerinden biri ve Shell Türkiye, Shell Grubu içerisinde projeyi yaklaşık 7 yıldır en iyi uygulayan ve en fazla katılımın olduğu ülkelerin başında geliyor.

Shell Eco-marathon’un temel ilkesi; en uzun mesafeyi en az yakıtla ve en az emisyonla kat edebilecek bir aracın tasarımını ve üretimini gerçekleştirmek. Yakıt olarak dizel, benzin ve LPG gibi geleneksel yakıtların yanı sıra; güneş, elektrik, hidrojen, biyoyakıt gibi alternatif enerji kaynakları da kullanılabiliyor. Ekipler, emniyet kurallarına uydukları sürece hayal dünyalarının peşine takılıp istedikleri yenilikçi yakıtı deneme hakkına da sahip. Takımlar, sürtünmeyi azaltıcı ve verimliliği artırıcı araç tasarımları ve yakıtlarla kendi araçlarını kendileri yaratabiliyor ya da günümüzde kullanılmakta olan konvansiyonel araçlara benzer araçları modifiye ederek de yarışmaya katılabiliyor.
Farklı enerji kaynaklarını adil bir şekilde değerlendirmek için ekipler belirlenen süre içinde yine kendileri için belirlenmiş bir mesafeyi kat etmek zorunda. Yarış sonrasında, harcanan yakıt miktarı hesaplanıyor ve Avrupa için kilometre/litre eşdeğeri, ABD için mil/galon eşdeğeri ile ifade ediliyor. En uzun mesafeyi kat eden ekip yarışın galibi oluyor.

5-6 Mayıs 2010 tarihlerinde, Almanya’nın Berlin şehrindeki EuroSpeedway Lausitz pistinde yapılan ve toplamda 24 ülkeden 200 okul ve 221 öğrenci takımının yarıştığı Shell Eco-Marathon 2010’da, Türk ekipleri, birbirinden yaratıcı tasarımları ve başarılı performanslarıyla yarışmada iz bırakan ekipler arasında yer aldı. Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Fen Lisesi, etanol yakıt tipinde prototip kategorisinde 2. olurken; şehir arabaları kategorisinde 67 adet ekip ile birlikte yarışan Sakarya Üniversitesi’nden SETT ekibi, hidrojen yakıtı ile çalışan SETTAR isimli araçlarıyla finalde 7.olma başarısını gösterdi.

Shell Eco-marathon 2010 kapsamında düzenlenen en ilgi çekici etkinliklerden biri de; “Shell FuelSave 1 Liter Challenge-Europe’s Smartest Driver” yarışı oldu. Shell Eco-Marathon’un uzantısı niteliğinde olan yarışta; Türkiye’yi temsilen yarışmaya katılan İbrahim İlkbahar, 1 lt Shell Fuelsave yakıtı ile 22,5 km yol kat ederek yarışmada 2. oldu ve 250 euro’luk yakıt ödülü kazandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim