• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Türk şirketi ABD'ye fabrika kurdu

Türk şirketi ABD'ye fabrika kurdu
Denizli'de bakır tel sektöründe faaliyet gösteren bir firma, 70 milyon dolarlık yatırımla ABD'nin New Mexico eyaletinde fabrika kurdu.

Denizli'de faaliyet gösteren ve İstanbul Sanayi Odası endeksine göre Türkiye'nin 19. büyük şirketi olan Er-Bakır, ABD'nin New Mexico eyaletine 70 milyon dolarlık yatırımla fabrika kurdu.

Er-Bakır Elektrolitik Bakır Mamulleri AŞ Genel Müdürü Macit Taşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizli'de üretim yaptıkları fabrikada 0,05 milimetreden başlayarak çeşitli ebatlarda ve 70 bin değişik bakır malzeme ürettiklerini belirtti.

Firmalarının, ABD başta olmak üzere birçok ülkeye yaklaşık 400 milyon dolar tutarında 50 ton bakır tel ihracatı yaptığını dile getiren Taşkın, son yıllarda ABD otomotiv sanayisinin Avrupa'ya göre daha hızlı gelişmesi ve otomotiv sektörü tedarikçilerin New Mexico'ya yönelmesiyle bu bölgeye yatırım yapma düşüncelerinin ortaya çıktığını anlattı. 

Ucuz iş gücü ve navlun avantajı

Taşkın, otomotiv sektöründe kullanılan kablo demetlerinin yoğun işçilik isteyen bir üretim gerektirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti: 

"Bu bölge (New Mexico), geçmiş dönemde Çin'in dünyaya yaptığını, ABD otomotiv sanayisi için yapıyor ve düşük işçilikleri olan bir bölge. Bu nedenlerden dolayı bütün çok uluslu şirketler, ABD sınırına doğru konumlanmaya başladı. Biz bu yapı altında iki şey düşündük; birincisi ABD pazarını daha geliştirelim, ikincisi ise oradaki çok uluslu müşterilerimize yakınlarından hizmet verelim dedik. Bu nedenle 2012 yılında başlayarak ABD'nin bir çok bölgesini inceledik ve bunların arasında ABD'nin Meksika sınırındaki bir eyalette yatırım yapma kararı aldık. Biz navlun (nakliye ücreti) avantajından faydalanabilmek ve müşterilerimize yakın olabilmek için fabrika kurduk."

Yıllık 24 bin ton kapasiteli tel çekme fabrikası

Fabrikanın yakın zamanda tam kapasiteyle üretime geçeceğini ifade eden Taşkın, "ABD'deki müşterilerimize yıllık 24 bin ton kapasiteyle tel çekme fabrikamızla hizmet vereceğiz. New Mexico'daki fabrikamız, Denizli'deki gibi hammadeden ilerlemeyecek. Yarı mamulden başlayarak ve düşük çaplara kadar tel çekerek, bölgede hizmet verecek. İlk etapta 250 kişiye istihdam sağlanacak" dedi.

Taşkın, fabrikanın yatırım maliyetinin 70 milyon dolar olduğunu belirterek, kurdukları fabrikada Denizli'de birkaç makine üreticisinden de alım yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. 

Türkiye'nin 2023 hedeflerine varabilmesi için ciddi yatırımların gerektiğine işaret eden Taşkın, şunları söyledi:

"2023 hedefi için vakit her geçen gün daralıyor. 500 milyar dolara ulaşabilmemiz için bizim gibi ihracatçıların arkasında devletimizin durması lazım. Çünkü dünyada birçok devlette açık ve gizli olarak destekler var, bu desteklerin farkındayız. Rakiplerimizle aynı kulvardan koşarken, arkamızdan rüzgarın esmesi lazım."

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim