• BIST 9926.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Türkiye, otomobildeki gücünü artırıyor

Türkiye, otomobildeki gücünü artırıyor
Wall Street Journal (WSJ) Gazetesi şimdiye kadar bir küresel otomotiv merkezi olarak değerlendirilmeyen Türkiye’nin otomotivde gücünü artırdığını belirtti.

TÜRKİYE, OTODA GÜCÜNÜ ARTIRIYOR

Wall Street Journal (WSJ) Gazetesi şimdiye kadar bir küresel otomotiv merkezi olarak değerlendirilmeyen Türkiye’nin otomotivde gücünü artırdığını belirtti.

Wall Street Journal (WSJ) Türkiye’nin bir otomotiv gücü olarak yükseldiği yorumunu yaptı. ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi WSJ tarafından Türk otomotiv sanayine ilişkin olarak yayımlanan haberde “Bugüne kadar küresel otomotiv merkezi olarak pek değerlendirilmeyen Türkiye, bu yıl Doğu Avrupa ve Rusya hariç yükselen Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticisi olarak Çek Cumhuriyeti’ni geride bırakacak” yorumu yapıldı.

Krizde dramatik toparlanma

Türkiye’nin bu yıl 2009’a göre otomotiv üretimini yaklaşık üçte bir artırdığı belirtilen haberde bunun da, krizden sonra gerçekleştirdiği ‘dramatik toparlanma’dan kaynaklandığı vurgulandı. Bu yıl Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışlarının yüzde 31 artış gösterdiğine de işaret edilen haberde, üreticilerin talebi karşılamada zorlandıkları ifade edildi. Haberde şu görüşlere yer verildi:

1 milyonun üzerine çıkacak

Türkiye bu yıl 1 milyonun üzerinde araç üretecek.

Türkiye, 2004 yılında AB’ye katıldıktan sonra yükselen Avrupa’nın otomotiv gücü haline Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nin üretimini aşacak.

Türkiye, küresel bazda rekabetçi bir otomotiv merkezine dönüşüyor.

Türkiye’nin büyük bir iç pazarı var. Hükümet, yatırımcıların çekici bulduğu bir biçimde ekonomiyi reform ediyor. Bu da muhtemelen otomotivdeki büyümeyinin devam etmesini sağlacak.

İhracatın da arttığı Türkiye’de, üretilen her 10 araçtan yedisi ihraç ediliyor.

22 milyar dolarlık sektör ülkenin toplam ihracatının yüzde 20’sini karşılıyor ve 230 binden fazla kişiyi istihdam ediyor.

Hükümetin vergileri düşürmesi beklenmiyor

WSJ’nin haberinde Türk otomotiv sektöründeki tüm olumlu gelişmelere rağmen birtakım engellerle karşılaştığına da işaret edilerek, bunların başında ‘Yerel Türk markaları yokluğu’ ve “Otomotiv ve akaryakıta uygulanan kayda değer vergiler’ olduğu yorumu yapıldı. Buna ek olarak Türkiye’de üretilen araçların bir çoğunun, “Biraz eski modeller olup burada ve daha yoksul pazarlarda daha az zengin alıcılara yönelik” olduğu yorumu yer aldı. Haberde, “Ancak hükümetin otomotiv vergilerini azaltacağı yönünde işaretler bulunuyor. Aksine bu yıl hükümetin, finansal kriz sırasında bir teşvik paketin kapmasında sağlanan indirimi kaldırmasıyla vergi arttı” denildi.

Satış patlaması kısa sürer

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bir konferanstaki, “İnsanlar vergi kaçırıyor ancak otomobil satın alırken vergilerini ödüyor” sözüne işaret edilen haberde analistlerin otomotiv satışlarında yaşanan patlamanın kısa sürebileceği uyarısını yaptığı da vurgulandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim