• BIST 8878.9
  • Altın 2239.55
  • Dolar 32.3367
  • Euro 35.1126
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Turnikelerden elektrik üreten proje

Turnikelerden elektrik üreten proje
Bursa'da düzenlenen "THY Bilim Şenliği" kapsamındaki yarışmanın "çocuk" kategorisinde "Sen Üret Sen Kazan" adlı projeleriyle ikinci olan iki öğrenci, turnikelerden elektrik üretmeyi hedefliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, THY ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) iş birliğiyle düzenlenen "THY Bilim Şenliği"nde "Sen Üret Sen Kazan" adlı projeleriyle ikinci olan 2 ortaokul öğrencisi, metro durakları ve daha birçok yerde kullanılan turnikelerden elektrik üretmeyi planlıyor.

Bursa TÜYAP Fuar alanında, Bursa Bilim Teknoloji Merkezinin ev sahipliğinde "Enerji Verimliliği' temasıyla gerçekleştirilen etkinliğe İzmir'den katılan 7. sınıf öğrencileri Ege Arda Şentuna ve Yasin Burak Atıcı, hazırladıkları projeyle yarışmanın "çocuk" kategorisinde ikinci oldu.

Yasin Burak Atıcı (13), AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemin minimum seviyede çalıştığını, bu şekilde 200 kişinin turnikeden geçmesi halinde bin vat elektrik üretileceğini söyledi.

Sistemin geliştirilmesi halinde daha fazla elektrik üreteceğini ifade eden Atıcı, böylece metro ışıklarının ücretsiz aydınlatılabileceğini aktardı.

Atıcı, "Büyükşehirlerde toplu taşıma araçları çok kullanılıyor. Bundan yararlanmayı düşündük. Turnikelerdeki alet dönüyor, buradaki hareket nesnesi dinamoya aktarılıp elektriğe çevriliyor. Bu şekilde lambaları aydınlatıyoruz. Üretilen elektriği metro istasyonlarını aydınlatmak için kullanmayı hedefliyoruz. Tabii bu sistemin geliştirilmemiş hali, geliştirilirse daha fazla elektrik üretilebilir." ifadesini kullandı.

Ege Arda Şentuna (11) da elektrikten tasarruf etmek amacıyla projeyi hazırladıklarını söyledi.

Şentuna, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerde insanların toplu taşıma araçlarını çok kullandığını ve bunlardan yararlanmayı düşündüklerini belirterek, "Bir gün arkadaşlarımızla metroya yakın bir yerde oturuyorduk. İnsanlar çok fazla gidip geliyordu. Biz de 'Hareket eden insanları neden elektriğe çevirmeyelim' dedik. Sonra öğretmenimize danıştık ve böyle bir proje yapmaya karar verdik." dedi.

"Projenin geliştirilmesi elektrikten tasarruf ettirecektir"

Proje danışmanı fen bilimleri öğretmeni Selver Uysal da öğrencilerin fikirlerinin önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini anlatarak, "Arda ve Yasin'in bu projesi beni mutlu etti. Kendileri düşündü, tasarlama konusunda bazı yardımlarım oldu. Proje daha da geliştirilebilir. Geliştirilmesiyle daha fazla elektrik üretecektir. Şu an Türkiye'de bildiğim kadarıyla böyle bir proje yok. Projenin geliştirilmesi elektrikten tasarruf ettirecektir. Patent başvurusunu ise kısa süre içinde yapacağız." sözlerine yer verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim