• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Uber alternatifi ulaşım platformları

Uber alternatifi ulaşım platformları
Her ne kadar Uber'in ismini çok duysak da onun gibi hizmet veren birçok platform var. İşte Türkiye'de faaliyet gösteren alternatif ulaşım servisleri.

Son aylarda taksicilerle gerginlik yaşayan Uber, hem Türkiye'de hem dünyada popüler ulaşım alternatiflerinden biri. Özellikle genç neslin severek kullandığı Uber'in farklı alternatifleri de bulunuyor. Bu alternatifler Uber kadar popüler olmasa da sundukları imkanlarla onunla yarışıyor.

Platformların tamamında istenirse kullanıcılar da kendi araçlarıyla şöförlük hizmeti verebiliyor. Tabi bunun için ilgili platformun şartlarına uygun olunması gerekiyor.

Bu platformların yasallığı tartışılıyor olsa da birçok farklı seçenek Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Her platform kendisinin yasal olduğunu ve kanunlara uyduğunu iddia ediyor. Ayrıca platformaların tamamı vergilerini ödediklerini de belirtiyor. Yerli girişimler için bu iddia gerçek olsa da yabancı merkezli girişimlerin vergilerini nasıl ödedeği tam olarak bilinmiyor. 

Bu tarz ulaşım sistemlerinin tamamı cep telefonu uygulaması üzerinden kullanılıyor. Uygulamayı yükleyen kullanıcı gelecek aracın konumunu görebiliyor. Platformlar genelde kredi kartı ile ödeme kabul ediyor. Yani şöförle kullanıcı arasında para alışverişi sistem üzerinden gerçekleşiyor.  Platformların bazılarında dünyadaki diğer ülkelerde binek araçlarla da ulaşım imkanı bulunuyor. Ancak Türkiye'deki platformların büyük çoğunluğu minibüs tarzı araçlarla ulaşım hizmeti sunuyor. 

Burada ismini geçirdiğimiz platformlar Türkiye'de faaliyet gösterenler. Bunlar dışında farklı platformlar da var. Ancak Türkiye'de faaliyette olmadıklarından bu listenin dışında tutuldular. İşte Uber yerine kullanılabilecek alternatif platformlar:

Careem

Uber'den sonra en popüler platformlardan biri. Genelde Orta Doğu bölgesinde faaliyet gösteren Careem, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Lübnan, Pakistan, Kuveyt ve Mısır gibi ülkelerde kullanılabiliyor. Türkiye'de sadece İstanbul'da kullanılabilen Careem, Uber benzeri altyapısı ve uygulama üzerinden araç çağırma özelliğine sahip. Detaylı bilgi platformun resmi internet sitesinde yer alıyor. 

Olev

Bir diğer şöförlü araç servisi de Olev. Uber ve Careem mantığı ile çalışan servis, uygulama üzerinden kullanılıyor. Servis ile ilgili detaylar resmi internet sitesinde yer alıyor. 

Yolo


Bir başka ulaşım platformu ise Yolo. Yine minibüs tarzı araçlarla ulaşım sağlayan servis benzerlerinde olduğu gibi uygulama üzerinden kullanım imkanı sunuyor. yolo'nun internet sitesinde yer alan bilgilere göre şimdilik sadece İstanbul, Ankara ve Bodrum'da hizmet veriliyor. Platform hakkında detaylı bilgi internet sitesinde yer alıyor.

Bonus platform: Scooty

Yukarıdaki alternatiflerden farklı bir platform olan Scooty, motosiklet kullanıcılarına hitap etmeyi amaçlıyor. Diğer platformlarda ulaşım aracı olarak minibüs tarzı araçlar kullanılırken Scooty'de motosiklet tercih ediliyor. Haliyle tek kişilik bir servis olan Scooty de uygulama üzerinden kullanılıyor. Yerli bir girişim olan platform ile ilgili detaylı bilgi resmi internet sitesinde bulunuyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim