• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Vergi oranı, Kasko değerine oranla fazla

Vergi oranı, Kasko değerine oranla fazla
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Özellikle 4 bin cc motor hacmine sahip 4 yaşından büyük araçlarda vergi oranları KASKO sigorta değerine oranla 4 bin 200 lira fazla çıkabiliyor" dedi.
Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, 8 yıldır yürürlükte olan indirimli motorlu taşıtlar vergisi uygulamasının otomobil, arazi taşıtı, kaptıkaçtı ve benzeri araçlar için bazı durumlarda indirimli ödeme imkanı sağladığını hatırlattı. 
 
Araç sahiplerinin, motorlu taşıtlar vergisi 2'nci ve son taksidinin son ödeme günü olan 31 Temmuz'dan önce bu durumu mutlaka incelemeleri gerektiğini ifade eden Ağaoğlu, şöyle konuştu : 
 
"197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5. maddesine dayanılarak, Bakanlar Kurulu 2004'te bir karar çıkarttı. 2005'te uygulamaya konulan karara göre,  otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzerleri bakımından ödenecek vergi tutarlarının, aracın o yıla ait KASKO sigortası değerinin yüzde 5'ini aşması halinde aynı yaş grubunda bir alt kademede bulunan taşıtlar için belirlenmiş miktarda motorlu taşıtlar vergisi ödenebilmektedir. Özellikle 4 bin cc motor hacmine sahip 4 yaşından büyük araçlarda vergi oranları KASKO sigorta değerine oranla 4 bin 200 lira fazla çıkabiliyor. 1800 cc motor hacmine sahip 4 yaşında bir araç içinse 600 lira fazla vergi ödeniyor ." 
 
Ağaoğlu, ticari araçlar, kamyon, kamyonet ve otobüs gibi araçların bu uygulamanın dışında kaldığını belirterek, uygulama kapsamına giren araçların geçmiş yıllarda fazla ödenmiş vergilerinin 5 yıl geriye dönük alınabildiğini kaydetti. 
 
Yıllık 600 lira fazla vergi ödememek için yapılması gereken uygulama 
 
Ağaoğlu, özellikle 1801 santimetreküp ve daha yukarı motor hacmine sahip 4 -11 yaş arası yüzbinlerce otomobil sahibinin önemli bir kısmının fazla vergi ödediğini savundu. 
 
Hesaplama yöntemi 
 
Yıllık 600 lira fazla vergi ödememek için yapılması gereken bir takım şeylerin olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, şöyle devam etti : 
 
"Öncelikle aracınızın 2013 yılı KASKO değeri hakkında bilgi edinin. Bu işlemin ardından, aracınızın 2008-2012 yıllarındaki KASKO değerini tek tek tespit ederek not edin. Daha sonra aracınız için 2008-2013 yılları arasında ödediğiniz motorlu taşıtlar vergisini belirleyin. Son olarak, bütün yıllara ait motorlu taşıtlar vergisi ile KASKO sigortası değerini tek tek karşılaştırın. Eğer bir yıla ait ödediğiniz motorlu taşıtlar vergisi, aracınızın KASKO sigortası değerinin yüzde 5'ini geçiyorsa, bir alt kademeden ödemeniz gereken motorlu taşıtlar vergisini o yıl fazla ödediniz demektir ." 
 
Ağaoğlu, bu aşamalardan sonra, 2008-2013 yıllarında araç sahiplerinin fazla vergi ödediklerini tespit ettikleri durumunda en yakın yetkili sigorta acentesine başvurmaları gerektiğini dile getirerek, "Aracınız için KASKO değer bildirim formu düzenlenmesini talep ediniz. Daha sonra bu formla bağlı bulunduğunuz vergi dairesine düzeltme dilekçenizle başvurunuzu yapabilirsiniz" ifadesini kullandı. 
 
Ağaoğlu, araç sahiplerinin vergilerini temmuz ayı sonuna kadar ödemeleri gerektiğini altını çizerek, verginin süresinde ödenmemesi durumunda aylık yüzde 1,40 oranında gecikme zammı uygulandığını hatırlattı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim