• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Yandex, Android davasını kazandı!

Yandex, Android davasını kazandı!
Yandex'in Google'a Android yüzünden açmış olduğu dava, Rusya'da sonuçlandı. Google, Android'de "açık kaynak" ilkesine uymadığı için para cezasına çarptırıldı.

Android işletim sisteminin çıkışı ile yazılımcıların sıkça kullandığı açık kaynak ifadesini tüketiciler de kısa süre içerisinde benimsemişti. Açık kaynak olmasından kaynaklanan telif ödememe avantajı, firmaların cihazlarında Android kullanmasında büyük rol oynadı. Yandex de bazı kurumsal firmalar için Android işletim sistemine sahip telefonlar üretmeye başlamıştı. Bu noktada Yandex'in haklı olarak bir isyanı ortaya çıktı.

Yandex 2016 yılının ikinci çeyreğinde 18 milyar ruble gelir elde ederek geçtiğimiz yıl aynı...
Yandex'in; haritalar, mail, drive (bulut hizmeti), tarayıcı, çeviri ve hava durumu gibi hizmetleri bulunuyor. Ancak bu hizmetlerin benzerleri Google'da da var ve Android'de önyüklü olarak geliyor. Yandex, geçtiğimiz aylarda bu durumu mahkeme salonlarına taşımıştı. Yandex'e göre Android yapısı itibari ile açık kaynaklıydı ve Google'ın hizmetlerini barındırmaması gerekiyordu.

Açık kaynak ihlal edildi! Cezası ağır oldu!

Yandex'in davası geç de olsa sonuçlandı. Rusya'nın Federal Anti-Tekel Servisi, rekabet kurallarına uyamamasından dolayı Google'a 6,75 milyon dolar para cezası kesti. Rusya başta olmak üzere dünya genelinde de her geçen gün kullanıcı sayısını arttıran Yandex, diğer firmalara da yol gösterici olabilir.

Örneğin; Samsung'un internet tarayıcısı Android cihazlarında yer alıyor. Ancak Google'ın tarayıcısı Chrome da Samsung cihazlarda bulunuyor. Bu noktada cihazlarımda ben Chrome istemiyorum Samsung Internet for Android tarayıcısına yer vereceğim deme hakkının olduğu Yandex'in kazandığı dava ile gündeme gelebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim