• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

"Yanlışından haberdar değiliz"

"Yanlışından haberdar değiliz"
Çinli teknoloji devi Huawei'in kurucusu Ren Zhengfei'nin kızı Meng Wanzhou ABD'li yetkililerin isteği üzerine Kanada'da tutuklandı.

Huawei'den konu hakkında yapılan açıklamada ise: "Şirkete suçlamalar hakkında çok az bilgi verildi. Meng'in herhangi bir yanlışından haberdar değiliz" ifadesi kullanıldı. Çinli teknoloji şirketi Huawei’in sahibinin kızı ve Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou’nun, İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada’da gözaltına alınmasının, son dönemde ticaret savaşı yapan ABD ve Çin arasında yeni bir gerilimin fitilini ateşleyebileceği belirtiliyor.

Huawei; ABD menşeli ürünleri İran’a gönderdiği iddiasıyla soruşturan ABD’nin Meng Wanzhou’nın New York’ta “tanımlanmamış suçlamalardan” yargılanmak üzere iadesi arayışında olduğu ifade edildi. Meng Wanzhou’nun ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Arjantin’de G-20 Zirvesi sırasında “iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi” konusunda uzlaşmasından çok kısa bir süre sonra gözaltına alınması ise dikkat çekici bir gelişme olarak nitelendiriliyor.

“ABD, HUAWEİ’Yİ HEDEF ALARAK MESAJ VERİYOR”

Çin Komünist Partisinin yayın organı Global Times gazetesi, ABD’nin Huawei’yi hedef alarak uluslararası topluma mesaj verdiğini yazdı. Haberde, ABD’nin şirketin uluslararası saygınlığına zarar vermeye çalıştığı ve hukuk adına teknoloji devinin küresel piyasasını nişan aldığı yorumu yapıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, ABD ve Kanada’dan, gözaltı nedenini açıklığa kavuşturmalarını ve Meng Wanzhou’nun derhal serbest bırakılmasını isterken, Huawei’den yapılan açıklamada, Meng Wanzhou’nun Kanada’da uçak değiştirdiği sırada New York’ta “tanımlanmamış suçlamalarla” yüzleşmesi için ABD adına gözaltına alındığı kaydedildi.

“HUAWEİ, YASA VE DÜZENLEMELERE UYUYOR”

Huawei’nin faaliyet gösterdiği yerlerde yasalara ve düzenlemelere uyduğu, buna BM, ABD ve AB’nin yaptırım ve ihracat kontrollerinin de dahil olduğu belirtilen açıklamada, “Şirkete suçlamalar hakkında çok az bilgi verildi. Meng Wanzhou’nun herhangi bir yanlışından haberdar değiliz” ifadesi kullanıldı. Şirket; ABD ve Kanada’da yasal sistemlerin eninde sonunda adil bir sonuca varacağına inandıklarını vurguladı. ABD Adalet Bakanlığı Sözcüsü ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Kanada Adalet Bakanlığı, Huawei şirketinin sahibi Ren Zhengfei'nin kızı ve şirketin CFO’su Meng Wanzhou'nun ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık’ta Vancouver kentinde gözaltına alındığını duyurmuştu.

ABD yönetiminin talebi üzerine gözaltına alınan Meng Wanzhou’nun bugün itibariyle ilk duruşmasına çıkmasının planlandığı bildirildi. ABD Adalet Bakanlığı, Çinli akıllı telefon üreticisi ve telekomünikasyon devi Huawei’ye, İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Nisan ayında soruşturma açmıştı. Tutuklama haberinin duyulmasının ardından Asya borsaları güne sert kayıplarla başlarken, ABD vadelileri de endekslerde sert düşüş yaşanacağına işaret ediyordu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim