• BIST 9891.05
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Yerli otomobili yapacak isim belli oldu

Yerli otomobili yapacak isim belli oldu
Fiat CEO'su Sergio Marchionne, Başbakan Erdoğan'ın talep ettiği Türk otomobilini yaratma projesine ciddi bir 'teknoloji ve bilgi birikimi paketiyle' destek vereceklerini ve bu işte mutlu sona çok yakın olduklarını açıkladı.

Yerli otomobilde sürpriz gelişme, o isim belli oldu

Fiat CEO'su Sergio Marchionne, Detroit Otomobil Fuarı'nın basın günlerinde buluştuğu Türk gazetecilere Başbakan Erdoğan'ın talep ettiği Türk otomobilini yaratma projesine ciddi bir 'teknoloji ve bilgi birikimi paketiyle' destek vereceklerini ve bu işte mutlu sona çok yakın olduklarını açıkladı.

Türk malı otomobil projesinin mümkün olacağına kesinlikle inandığını ve stratejik olarak bu işle bizzat ilgilendiğini söyleyen Sergio Marchionne, 26 Eylül 2010 tarihinde Ankara'da bir araya geldiği Başbakan Erdoğan'a da bu fikrini söylediğini aktardı. Marchionne “Başbakan Erdoğan yerli otomobil fikrini ortaya attığında bunu bizim için de önemli bir fırsat olarak gördük.

Bu tip bir projeyi hayata geçirmek için bir temel altyapı, tarihi birikim ve bir de motorunuz olması gerekir” dediği konuşmasında, bunlar olmadan kâğıt üzerindeki bir fikri hayata geçirmenin mümkün olamayacağını dile getirdi.

BU HAFTA TEKRAR GÖRÜŞÜLECEK
Marchionne şöyle konuştu: “Bizim elimizdeki teknoloji ve bilgi birikimi demetiyle çok rahatlıkla yeni bir marka yaratabilirsiniz. İşte bu noktada bizimle çalışmanın yararı bizim bu demete sahip olmamız. Başlangıç için gereken de budur. Bu konuda ortaklarımız Koç Holding ve Türk hükümetiyle görüşmelerimiz sürüyor. Konuyu Noel öncesinde görüştük, bu hafta içinde tekrar ele alacağız.” Marchionne otomobilin Fiat'ın elindeki mevcut platformlardan birinin üzerine inşa edilebileceğini söylediği konuşmasında, “Biz her türlü desteği verip üretim yollarını açarız, başlangıç için gerekeni yaparız ama yedek parça tedarikinin globalleşmesi, tasarım gibi diğer etkenler tamamen Türkiye'de geliştirilir” dedi.

Dünyaya satılmalı
Bu marka için bir takım desteklerle pazarda yer açılacağını biliyoruz. Türkiye üzerinden dünyaya dağılacak Türk Malı otomobilde ciddi büyüme potansiyeli, önemli fırsatlar olduğuna inanıyoruz.

DNA’sı farklı olmalı
Türk otomobilinin Fiat'ın diğer marka ve modelleriyle çakışmaması, DNA'larının farklı olması gerekiyor. Türk markasını çok dikkatli bir şekilde yaratmalıyız.

Türkiye’nin markası
Biz bir marka yaratmak için gerekli teknik destek, platform ve tarihi birikimi sağlarız, araç tamamen Türkiye'de tasarlanır, Türk markasıyla dünyaya satılır.

Doğru konumlanmalı
Bu aşamadan itibaren markanın artık Türkiye dışında uluslararası pazarlarda konumlanmasını belirleyip bunların dikkatli bir şekilde etüd edilmesi gerekir.

Türkiye’deki yatırımlarımız sürecek
Türkiye'de Koç Ailesi'yle çok başarılı işler yaptıklarını söyleyen Marchionne, yatırıma devam edip gelişimlerini sürdüreceklerini belirtti. Grubun başkanı John Elkann'ın Mustafa Koç ve aileyle olan kişisel dostluğunun da etkisiyle iki grubun ilişkilerinin daha da gelişip büyüdüğünü dile getiren Marchionne, Tofaş CEO'su Ali Pandır'ın yönetiminde kendini ispat eden kaliteli işler yaptıklarını, Fiat markasını iyi yerlere taşıdıklarını anlattı.

Koç’tan otomotive 1 milyar dolar daha
Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Detroit'te yaptığı açıklamada 2011 yılında tüm zamanların en yüksek satış gelirine ulaştıklarını belirterek, “2011 Koç Holding’in otomotiv şirketleri açısından çok iyi bir yıl oldu. Ford Otosan, Tofaş rekorlar kırdı. Tüm şirketlerimiz kârlılıklarını artırdı. 22 milyar lira civarında ciro elde ettik. Konsolide ciro 2010’a oranla yüzde 30 artış gösterdi” diye konuştu.

Otomotiv şirketlerinin hız kesmeden büyümeye devam edeceğini belirten Çimen, 2012’de 1.9 milyar liralık (1 milyar dolar) yatırım yapacaklarının müjdesini verdi. Cenk Çimen, Ford Otosan ve Tofaş’ın tabağının yatırımla dolu olduğunu söyledi. Çimen, iki şirketin 10 yılının garanti altında olduğunu belirterek, “20 binden fazla çalışanımız var. Yan sanayiyle birlikte 80 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz.

2023 yılına bakıyoruz, hangi yeni yatırımları yapabiliriz, hangi yeni projeleri devreye sokabiliriz onların üzerinde çalışıyoruz” dedi.

www.UlasimOnline.Com 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim