• BIST 8884.22
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Yerli veri depolama sistemi üretildi

Yerli veri depolama sistemi üretildi
Ankaralı bir Ar-Ge firması, savunma ve bankacılık başta olmak üzere kamu ve özel sektör için kritik öneme sahip veri depolama sistemini yerli olanaklarla üretti.

Ankaralı bir Ar-Ge firması, savunma ve bankacılık başta olmak üzere kamu ve özel sektör için kritik öneme sahip veri depolama sistemini yerli olanaklarla üretti.

Hacettepe Teknokent'te çalışmalarını sürdüren NGX Storage firmasının Üst Yöneticisi Beyhan Çalışkan, ürünün yüksek teknoloji içerdiğini belirterek, kamu kurumları, bankalar, özel şirketler gibi geniş ölçekli veri tabanına sahip kurumların verilerinin saklanmasına olanak tanıdığını ifade etti. 

"Binlerce petabaytlık veri depolama havuzu oluşturabiliyoruz"

Ürünün exabyte düzeyindeki verileri depolayabildiğinin altını çizen Çalışkan, "Bu anlamda geliştirdiğimiz mimarinin bir sınırı yok ama günümüzdeki donanım üreticilerinin bize sağlayabildiği imkanlar çerçevesinde yüzlerce hatta binlerce petabaytlık veri depolama havuzu oluşturabiliyoruz." dedi.

"Tek yerli firmayız"

Bir yıl önce TÜBİTAK'a proje sunduklarını ifade eden Çalışkan, şöyle konuştu:

"Sektörün içinden gelen insanlarız ve iş ortaklarımız arasında çok büyük uluslararası firmalar var. Onlara böyle bir iş yaptığımızı söylediğimizde şaşırdılar. Doğu, Ortadoğu ve Afrika bölgesinden bu firmaların programlarına dahil edilen tek firma biziz. Küresel protokolleri bütünleşik olarak sunabilen, petabayt boyutunda genişleyebilen ve aynı mimarileri tamamen flaş sistemlerden oluşabilen veya hibrit flaş ve disklerin aynı sistem içinde yer aldığı katmanlı mimaride sunabilen tek firmayız."

"Saldırıları kısa sürede tespit edebiliyoruz"

Çalışkan, geliştirdikleri sistemin veri güvenliği açısından özelliklerine de değinerek, Türkiye'nin satın aldığı bütün cihazların ithal olması sebebiyle bunların içindeki yazılımın tam olarak bilinmediğinin altını çizdi.

Söz konusu cihazlara arayüz haricinde müdahale edilemediğini belirten Çalışkan, "Dışarıdan sızma durumunun bile tespit edilmesi mümkün değil. Bizim yazılımımız tamamen yerli olduğu için sistem üzerinden dışarıya çıkabilecek her türlü veriyi kontrol edebiliyoruz veya dışarıdan gelen saldırıları çok kısa sürede tespit edip önlem alabiliyoruz." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim