• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Yılda 300 bin araç LPG'yi tercih ediyor

Yılda 300 bin araç LPG'yi tercih ediyor
Sürekli artan akaryakıt fiyatlarına karşılık LPG kullanan araç sayısı düzenli olarak artmaya devam ediyor.

YILDA 300 BİN ARAÇ LPG'YE GEÇİYOR

Sürekli artan akaryakıt fiyatlarına karşılık LPG kullanan araç sayısı düzenli olarak artmaya devam ediyor.

Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kaydı tutulmayanlarla birlikte yaklaşık 300 bin aracın otogaza geçtiğini açıkladı.

Aynı zamanda Dünya LPG Birliği Yönetim Kurulu üyesi olan Eyüboğlu, artık her yıl yaklaşık 300 bin aracın otogaza geçeceğini vurguladı. Eyüboğlu, "Türkiye otogazda da daha başka birçok konuda da değişimi iyi yönetiyor. Sadece otogazda sağladığımız bu değişim için Dünya LPG Birliği bizden bunu nasıl sağladığımızı öğrenmek için bir sunum yapmamızı istedi" dedi.

Şu an dünyada yaklaşık 13 milyon araç otogazla çalışıyor. Kökeni 1970'lere dayanan otogazın Türkiye'de 13 yıllık bir geçmişi olmasına karşın, bu 13 milyon aracın 3 milyonu ülkemizde bulunuyor. Sektör öncüleri, otogazın ülkemizde yerini sağlamlaştırmasını hükümetin 2006 yılında yürürlüğe koyduğu LPG Piyasası Kanunu'na bağlıyor. Bu kanun benzinden otogaza geçen taşıtlara ve otogaz dolum istasyonlarına ilişkin düzenlemeler içeriyor, gerek yatırım, gerekse büyüme için sağlıklı ve sürdürülebilir bir ortam oluşturuyor. Bu sayede Dünya LPG Birliği'nin 2009 yılı resmi verilerine göre Türkiye otogaz pazarı, 2,3 milyon ton pazar hacmiyle Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise Güney Kore'nin ardından 2. büyük otogaz pazarı konumuna geldi.

Birçok ülke LPG'yi teşvik ediyor

2010 yılında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yayımladığı üç aylık raporlar da, otogaz sektörünün düzenli olarak büyümeye devam edeceğine vurgu yapılıyor. Türkiye'nin yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinde otogaz kullanımı teşvik ediliyor. Örneğin, Güney Kore'de ticari araçlarda motorin kullanımı yasak, ekonomik ve çevreci olması nedeniyle araçlar otogazı tercih ediyor. Hong Kong'da taksiler için LPG kullanımı zorunlu, ancak devlet aynı zamanda teşvik de sağlıyor. Singapur ve Japonya'da da otogaz kullanımı destekleniyor. Yeni Zelanda ve Avustralya'da aracını otogaza dönüştürenlere vergi avantajı sağlanıyor ve dönüşüm maliyetinin bir bölümü karşılanıyor. Benzer bir durum Avrupa için de söz konusu. İngiltere'de otogazlı araçlara trafiğin yoğun olduğu saatlerde, ekspres şeritleri kullanma hakkı veriliyor. Propan, bütan ve bileşiklerinden meydana gelen LPG, hem doğalgaz kuyularından hem de ham petrol rafinaj işlemleri sırasında elde edilebiliyor. Doğalgazdan elde edilen LPG toplam üretimin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturuyor. İlginin artması sebebiyle Türkiye otogaz dönüşüm sektöründe çalışan firma sayısı da 60'a yükseldi.

10 yıl önce, otomobil üreticilerinden hiçbiri garantili LPG'li modeller piyasaya sürmüyordu. Bugün 10'dan fazla marka (Chery, Chevrolet, Dacia, Daihatsu, Fiat, Hyundai, Geely, Lada, Ikco, Opel, Proton, Subaru) LPG'li '0' kilometre araçları showroom'larda sergilemeye başladı. Garantili LPG'li araçlara ilginin yüksek olması sebebiyle bu firmaların yetkilileri LPG'li araç satışlarından memnun olduklarını söylüyor. Bu memnuniyeti Eyüboğlu, "10 yıl önce otogaz, ticari kullanıcıların itibar ettiği bir yakıt türü olarak algılanıyordu. Bugün caddelerdeki her üç binek araçtan biri otogaz kullanıyor" diye değerlendiriyor.

Kapalı otopark yasağı birçok AB ülkesinde yok

Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, Türkiye'de LPG'li otomobillerin önündeki en büyük sorunlardan birinin kapalı otoparklara girememeleri olduğuna dikkat çekiyor. Dünyada pek çok ülkede emniyet valfi olan araçların kapalı otoparklara girmesine izin verildiğini aktaran Eyüboğlu, "Türkiye'de bu konuda yasaklama, standartların ve denetimlerin yetersiz olduğu bir zamanda başlatılmıştı. Özellikle 2004 yılından sonra emniyet valfli tank kullanma zorunluluğu getirilmesi ve tüketicilerde yetkili dönüşüm firmalarına gidilmesi yönünde bilinç oluşmasının ardından, trafikte dolaşan araçların çok büyük çoğunluğu standartlara uyum sağlamış durumdadır. Bu kapsamda denetimlerin daha da artırılarak yasal mevzuatlara uygun olmayan araçların trafiğe çıkması engellenebilir ve standartlara uyan emniyet valfli otogazlı araçlara kapalı otoparkları kullanma imkanı sağlanabilir" dedi.

Güncel havacılık haberleri için THY Haber'i takip edin.

www.thyhaber.com

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim