• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Yüksek teknolojiye 6.1 milyarlık destek

Yüksek teknolojiye 6.1 milyarlık destek
Yüksek teknolojiye yönelik altyapı oluşturulması çerçevesinde bugüne kadar 6,1 milyar liralık destek verildiğini anımsatan Kalkınma Bakanı Elvan, 4 araştırma merkezine ödeneklerin gönderildiğini bildirdi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, TİM’in Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda düzenlediği 6. Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nın ikinci gününde yaptığı konuşmada, bir ülkenin gelişmesinin, kalkınmasının, üretim gücünü artırmasının, ürettiklerini markalaştırmasının, yeni ve yenilikçi ürünlerle dünyada varlığını hissettirmesinin, bütün paydaşların yerinde ve zamanında elin taşın altına koymasıyla mümkün olduğunu dile getirdi.

Bakan Elvan, bu kapsamda kamunun, özel sektörün ve üniversitelerin üzerine düşenler görevler olduğuna işaret ederek, maddi ve beşeri kaynakların doğru ve zamanında yerli yerince kullanılması gerektiğini belirtti.

"Özetle bütün bileşenlerin bir araya gelmesi, bütün paydaşların eş güdümlü hareket etmesi gerekir" diyen Bakan Elvan, "Dönemsel olarak bölgesel ve küresel etkilerden kaynaklanan sorunlar olabilir. Ancak neye yoğunlaşırsak, enerjimizi ne için harcarsak, sonuç alacağımız nokta da orasıdır. Elbette iç ve dış terörle mücadele edeceğiz, milli iradenin önündeki engelleri kaldıracağız, Türkiye'nin huzuruna ve istikrarına yönelik tehditleri bertaraf edeceğiz. Bütün bunları yaparken hiçbir şekilde kalkınmamızdan, teknolojiye, Ar-Ge'ye, projeye yatırım yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Küresel ekonomi yeni bir döneme giriyor"

Konuşmasında küresel ekonomik gelişmelerden bahseden Bakan Elvan, küresel ekonomik kriz sonrası dünya ekonomisinin alınan tüm tedbirlere rağmen uzunca bir süre beklenen büyüme ivmesini yakalayamadığını anımsattı.

Bakan Elvan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başta FED olmak üzere bugüne kadar büyümeyi destekleyici para politikaları izleyen merkez bankaları da bu politikalarında bir değişim sürecine gitmektedir. Tüm bu gelişmeler bize küresel ekonominin artık yeni bir evreye girdiğini ve beraberinde hem fırsatları hem de riskleri getirdiğini gösteriyor. En önemli ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği, birçok göstergeye göre ekonomik performans açısından kriz öncesi dönemi bile geride bırakmıştır ve AB kriz öncesi dönemdeki büyüme potansiyeline ulaşmış durumda."

"Bilgiye dayalı üretim, ekonomik büyümenin itici kuvveti haline geldi"

Bakan Elvan, yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesinin artırılmasının önemine işaret ederek, günümüz ekonomisinde piyasadaki fırsatları araştıran, mevcut kaynakları en uygun şekilde bir araya getirerek bu fırsatları hayata geçiren girişimcilerin büyük önemi olduğunu söyledi.

Girişimcilerin attığı adımların Türkiye'ye nitelikli istihdam, üretim ve ihracat olarak geri döndüğüne dikkati çeken Bakan Elvan, bilgiye dayalı üretimin, ekonomik büyümenin itici kuvveti haline geldiğini anlattı.

Girişimcilik ekosistemine verdikleri önemden bahseden Bakan Elvan, "Ülkemizde iş yapma ortamının iyileştirilmesi yönünde önemli adımlar atıldı. İş yapma kolaylığı açısından 2005 yılında 155 ülke arasında 93'üncü sıradaydık, bugün 190 ülke arasında 60'ıncı sırada yer almıştır. Ancak bu, bilen için yeterli değil, iş yapma ortamında daha fazla gelişme sağlamamız gerekiyor. Kamu olarak girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi için önemli çalışmalar yapıyoruz" dedi.

"4 araştırma merkezinin ödenekleri gönderildi"

Kalkınma Bakanlığı'nın yenilikçilik ve yüksek teknolojiye yönelik altyapı oluşturulması çerçevesinde bugüne kadar 6,1 milyar liralık destek sağladıklarını belirten Elvan, bu desteğe bundan sonraki süreçte de artırarak devam edeceklerini söyledi.

Bakan Elvan, araştırma altyapılarının kurulması kadar etkin işletilmesinin de büyük öneme sahip olduğunu dile getirerek, bu doğrultuda, kurdukları araştırma altyapılarını daha etkin ve sürdürülebilir hale getirmek, yurt içi ve yurt dışındaki araştırmacılar için birer çekim merkezi haline dönüştürmek için yasal düzenleme yaptıklarını hatırlattı.

Yapılan düzenleme çerçevesinde, üniversitelerin, araştırma merkezlerinin, kamu tüzel kişiliğine ve kendi bütçelerini kendilerinin yönetebildiği bir yetkiye sahip olacaklarına işaret ederek, şu bilgileri verdi.

"4 araştırma merkezini Bakanlığımız akredite etti ve şu an merkezlerin ödeneklerini de gönderdik" diyen Bakan Elvan, "Önümüzdeki yıldan itibaren performanslarına göre bu araştırma merkezlerine daha fazla ödenek tahsis etme imkanımız da olacak. Araştırma altyapı merkezlerinin sayısının her geçen gün daha da artmasını arzu ediyoruz."

Binin üzerinde girişimciye destek

Bakan Elvan şu an 26 bölgede bulunan kalkınma ajanslarının çalışmaları hakkında da bilgi verdi.  Ajansların girişimcilere destek vermeye devam ettiğini belirten Bakan Elvan, bugüne kadar binin üzerinde girişimciye kalkınma ajanslarının destek verdiğini söyledi.

Yenilik endeksinde yükselme var

Türkiye'nin yenilik endekslerinde hızla yukarıya doğru tırmandığını belirten Bakan Elvan, Küresel Yenilik Endeksinde 2013 yılında 68'inci sırada olan Türkiye'nin bu yıl 43'üncü sıraya yükseldiğini söyledi.

Bu dönemde şirketlerin çeşitli teknolojilerin bir araya getirilmesi temelinde yükselen, daha karmaşık inovasyon biçimlerine geçtiğine dikkati çeken Bakan Elvan, bunun da bütün şirketlerin iş yapma biçimlerini değiştirmek zorunda olduğu bir döneme işaret ettiğini söyledi.

Artık ekonomide katma değer yaratmak ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamak için büyük ölçekli üretim tesislerinin tek başına yeterli olmadığını belirten Bakan Elvan, "Yenilikçi ve ticarileşebilecek bir fikri olan tek bir girişimci bile büyük üretim tesislerinin yarattığı katma değer kadar ekonomiyi destekleyebilecektir. Başta gençlerimiz olmak üzere ülkemizin bu potansiyeli taşıdığına ve küçük inisiyatiflerin büyük dönüşümlere imkan sağlayacağına inanıyoruz." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim