• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Yurt dışından getirilen araçlara ilişkin yeni düzenleme

Yurt dışından getirilen araçlara ilişkin yeni düzenleme
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "İkinci el gelip de yurda sıfır diye sokulan araçlara, Gümrük Kanunu gereği el konuluyordu. Biz yaklaşık 40 bin araç sahibi ile ilgili yeni bir düzenleme yapıyoruz." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TBMM'ye sunulması planlanan "Torba kanun"da bakanlığını ilgilendiren düzenleme hakkında bilgi verdi. 

Yurt dışından getirilen ikinci el araçların yeni araç olarak gösterilerek gümrüklerden geçirilmesi durumunda bu araç sahipleri hakkında işlem yapıldığını hatırlatan Bakan Tüfenkci, araçların yasa gereği mülkiyetinin kamuya geçtiğini belirtti.

Tüfenkci, Meclise gelmesi planlanan "Torba kanun"da konuya ilişkin düzenleme yapılacağını aktardı.

Gümrük Kanunu'nun ilgili maddesi ile araçların bağlandığına, sahipleri hakkında da cezai işlem yapıldığına işaret eden Tüfenkci, yeni düzenleme ile araçların yeniden ekonomiye kazandırılmasını amaçladıklarını bildirdi.

Bakan Tüfenkci, şunları söyledi:

"Gümrükten sıfır araç olarak sokulan ancak ikinci el olduğu belirlenen araçlar eksik bildiriminden dolayı, Gümrük Kanunu'nun 235.maddesi gereği yakalanıyor, gümrüğe çekilip el konuluyordu. Biz yaklaşık 40 bin araç sahibi ile ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Gümrük Kanunu'nun 235'inci maddesi uyarınca el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesi kararı verilen kara, deniz ve hava ulaşım araçlarıyla ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği ayı takip eden altıncı ayın sonuna kadar ilgili gümrük idaresine başvurulması ve taşıtın ilk iktisabından miktarın başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi halinde el konularak, mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı kaldırılacak. El konulan araçlar sahibine iade edilecek."

"Bu şekilde 8 bin araç var"

Bu kararın gümrük idaresi tarafından da ilgili mahkemeye bildirileceğini kaydeden Tüfenkci, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutularak ilk iktisabı gerçekleşmiş kara, deniz ve hava ulaşım araçlarıyla ilgili olarak da düzenlemeye konu olan kabahatin gümrük idaresince tespit edilmesinden önce kendiliğinden bildirilmesi durumuna ilişkin de düzenleme yapıldığını aktardı.

Bakan Tüfenkci, "Bu şu demek, siz bu tip araçları yurt içine sokmuşsanız kendiliğinizden beyanda bulunursanız gümrükleme değerinin yüzde yirmisini ödediğinizde aracınızla ilgili bağlama, tahkikat yapılmayacak." dedi.

Bu şekilde bağlanan yaklaşık 8 bin araç bulunduğunu vurgulayan Tüfenkci, söz konusu araçların tekrar ekonomiye kazandırılmasını arzu ettiklerini anlattı.

Tüfenkci, "Böylelikle bu araçların otoparklarda çürümelerinin önüne geçmek istiyoruz. İnsanlarda cezai tahkikattan bu vesile ile kurtulmuş olacaklar. Bir yanlışlığı da düzeltmiş oluyoruz." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim