• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

ÇİB yeni gemi söküm tesisi istiyor

ÇİB yeni gemi söküm tesisi istiyor
Çelik İhracaatçıları Birliği çelik üretiminin yüzde 72'nin hurdadan karşılandığını belirterek İzmir dışındaki bölgelerde de yeni gemi söküm tesislerinin kurulmasını istedi.

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, ''Yeni teşvik paketinin yabancı yatırımları ülkeye çekecek olan cazip yapısı ve cari açığı azaltmaya yönelik genişletilmiş kapsamı ile Türkiye ekonomisini daha da güçlendireceğine inanıyoruz'' dedi.

Ekinci, yeni teşvik paketinin çelik sektörüne yansımalarını ve sektörün ilk çeyrek performansını değerledirdiği basın toplantısındaki konuşmasında, geçen yıl çelik sektörünün toplam 17 milyar 117 milyon dolar tutarında ihracat yaptığını ve otomotivin ardından ikinci sırada yer aldığını anımsatarak, başka sektörlerin ihracatlarına da katkı sağladıklarını anlattı.
İhraç edilen tüm çelik ürünleri dahil edildiğinde Türkiye'de önceki seneye göre en çok ihracat artışı sağlayan sektör olduklarını belirten Ekinci, Türkiye'nin çelik üreticisi olan ülkeler arasında 34,1 milyon ton ile 8. sırada olduğunu, 2012 yılı ocak - şubat döneminde Türkiye'nin yüzde 13,4 ile dünyada üretimini en çok arttıran ülke olduğunu bildirdi.
Ekinci, Türk çelik üretimin yüzde 74'ünün hurdadan, yüzde 26'sının ise cevherden gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu yılın ilk üç ayında Türkiye'nin çelik ihracatının 3,9 milyar dolara ulaştığını bildiren Ekinci, bu dönemde ihracatın miktar açısından yüzde 9,8, değer açısından ise yüzde 8,9 oranında artış gösterdiğini söyledi.
Bölgeler bazında ilk sırayı 1,85 milyon ton ile Ortadoğu'nun aldığını belirten Ekinci, bu bölgeyi 556 bin ton ile Kuzey Amerika'nın izlediğini, geçen ilk çeyreğe göre en büyük ihracat artışın ise Afrika ve Orta ve Güney Amerika'ya gerçekleştiğini bildirdi.

Ekinci, 2012 hedeflerine ilişkin olarak ise ham çelik üretiminde yüzde 11,4 artışla 38,5 milyon tona, ihracatlarını ise yaklaşık 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

-Yeni Teşvik Sistemi-

Namık Ekinci, yeni teşvik sistemiyle ilgili olarak ise şu görüşleri paylaştı:
''Yeni teşvik sistemi gerek çok çeşitli alanlarda sunduğu geniş kapsamlı destekler, gerekse bölgesel farklılıkları azaltmaya yönelik iller bazında detaylandırılmış yeni yapısıyla, yatırımcılar açısından beklentilerin üzerinde fırsatlar sunmaktadır. Açıklanan bu teşvik paketiyle ülkemiz açısından yeni istihdam olanakları yaratacağı ve bu sayede oluşturulacak asayiş ile terörün azalmasına ve toplumsal barışın sağlanmasına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Bu etkinini yanı sıra söz konusu teşvik paketinin yabancı yatırımları ülkeye çekecek olan cazip yapısı ve cari açığı azaltmaya yönelik genişletilmiş kapsamı ile Türkiye ekonomisini daha da güçlendireceğine ve ülke olarak rekabet gücümüzün artmasında itici rol oynayacağını görüyor ve inanıyoruz. Paketin, ülke ekonomisine sağlayacağı faydalar ile çelik sektörü açısından da birçok yatırım olanağı yaratacağı ve sektörümüze önemli katkılar sağlayacağı inancındayız. Teşvik sisteminin odak noktası olan ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin yatırım ve üretiminin artırılması hedefi sektörümüz açısından kritik önem taşıyor.''

Ekinci, beklentilerine ilişkin olarak ise ''Sektörümüzün üretiminin yüzde 72'sinin hurdadan gerçekleştirildiği göz önünde bulundurularak yurt içi hurda arzının artırılması için trafikte bulunan araç yaşının AB standartlarına uygun şekilde düzenlenmesi ve İzmir dışındaki bölgelerde de yeni gemi söküm tesislerinin kurulmasıdır'' dedi.

Hurda tedarikinde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için yurt içi kaynakların miktarı dikkate alınarak, bu alanda yurt dışında yapılacak olan yatırımların da teşvik kapsamına alınması ve özendirilmesinin önemli olduğunu belirten Ekinci, ''Bunlara ek olarak, doğrudan yatırım alanına gitmemekle birlikte sektörümüzde faaliyet gösteren mevcut tesislerimizin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü kısıtlayan çevre katkı payı, enerji üzerindeki TRT, BTV, ETV kesintileri ve ithalattaki KKDF gibi suni yüklerin kaldırılması da sektörümüzün gelişimi ve ihracatının artırılması yönünde önemli teşvikler olarak dikkate alınmalıdır'' görüşünü aktardı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim