• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Engelli rampası şartı 2 yıl daha ertelendi

Engelli rampası şartı 2 yıl daha ertelendi
Minibüs ve özel halk otobüsleri de dahil olmak üzere toplu taşıma araçlarının tamamı engellilerin binebileceği şekilde dizayn edilecek.

 

Minibüs ve özel halk otobüsleri de dahil olmak üzere toplu taşıma araçlarının tamamı engellilerin binebileceği şekilde dizayn edilecek. Engelliler için gerekli rampalar, Sanayi Bakanlığı’nın yetkilendireceği işyerlerinde araçlara monte edilecek. 2 yıl içinde aracını engelliye uygun hale getirmeyene 5 bin liraya kadar ceza kesilecek. Montaj maliyeti araç başına 2-3 bin lirayı bulacak.
 
Engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları en önemli sorunlardan biri toplu taşıma araçlarıyla seyahat. Engellilere yönelik kanuni düzenlemede bu konuyla ilgili de adım atıldı. 2005’te çıkarılan ‘Engelliler Hakkında Kanun’da 8 yıl içerisinde tüm toplu taşıma araçlarının engellilere göre yeniden düzenlenmesini içeren madde de yer alıyor. Bu yılın temmuz ayında 8 yıllık süre doldu. Ancak minibüsler ve belediye otobüsleri engelliler için erişilebilir hale getirilmedi. Toplu taşımacılara Temmuz 2015’e kadar ek süre verildi. Bu süre içinde her ilde Aile ve Sosyal Politikalar, İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma bakanlıkları ile özürlüler ile ilgili konfederasyonların temsilcilerinden oluşan komisyonlar kurulacak. Bu komisyonlar taşıma araçlarının engellilere uygun hale getirilmesiyle ilgili izleme ve denetim görevini üstlenecek. Araçlara yerleştirilecek engelli rampalarının montajını Sanayi Bakanlığı’ndan yetki almış firmalar yapacak. Aracını engellilere uygun hale getirmeyenlere her bir tespit için bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
 
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Sekreteri Mehmet Nesip Kemaloğlu, birçok şehirde eski model araçlarla taşımacılık yapıldığını, bunların çoğunun tadilata müsait olmadığını söyledi. Kemaloğlu, her hatta birkaç minibüs ya da otobüsün engellilere uygun hale getirilebileceğini, ring halinde olacak bu araçlar sayesinde engellilerin sorunsuz şekilde seyahat edebileceğini dile getirdi. Kemaloğlu, federasyon olarak geliştirdikleri bu formülü bakanlıklara ilettiklerini kaydetti. Konunun ilk olarak 1999’da gündeme geldiğini belirten Kemaloğlu, “Eğer otomotiv üreticilerine bu yönde bir zorunluluk getirilseydi şimdi yollarda engellilerin erişebileceği nitelikte birçok minibüs taşımacılık yapıyor olacaktı.” dedi. Toplu taşımacılara da çağrıda bulunan Kemaloğlu, 2 yıllık ek süreden yararlanmak için illerde kurulacak komisyonlara dilekçeyle müracaat edilmesi gerektiğini vurguladı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim