• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Google dünyayı değiştirecek fikirleri seçti

Google dünyayı değiştirecek fikirleri seçti
Toplam 10 milyon dolar bağıs yapılan projelerden Shweeb oldukça dikkat çekiyor.

Google dünyayı değiştirecek fikirleri seçti

Toplam 10 milyon dolar bağıs yapılan projelerden Shweeb oldukça dikkat çekiyor.

Yaklaşık iki yıl önce Google dünyayı değiştirecek fikirler aradığını iletmişti. Bu fikirlere destek olmak için 10 milyon dolarlık bir bütçe ayıran Google'ın tercihleri belli oldu.

Öncelikle sürece bakacak olursak, 170 ülkeden 150 bin projenin Google'a iletildiğini hatırlatalım. Bu projeler arasından Google jürisi 16 iyi fikri finale taşıyarak halk oylamasına sundu.

Neticede oylama sonucunda seçilen ve para desteğini kazanan ilk beş proje belli oldu. Projeler arasında ulaşım kavramını değiştirmek gibi iddialı bir fikir olan Shweeb, kendine has anlayışıyla dikkat çekiyor. Bir milyon dolar ödenek ayrılan proje, kısa ve orta mesafede insan gücüyle çalışan ray sistemli kişisel ulaşım araçlarına dayanıyor.

Tek hat üzerinde seyredilen araçların içinde tek kişi bisiklet kullanır gibi pedal çeviriyor. Bisikletten farklı olarak kullanıcı yatarak, tek bir ray üzerinde giden bir kapsülün içinde yol alıyor.

Shweeb'in neden Google ve kullanıcılar tarafından seçildiğini anlamak zor. Çünkü en azından şimdilik bize pek kullanışlı görünmedi. Bisiklet ile her yöne gidebilirken, kapalı bir kapsülde sadece tek bir yöne neden gitmek isteyelim ki?

Diğer projelerin sosyal sorumluluk yanları öne çıkıyor

Diğer destek alan projelere göz atalım. Khan Akademi tarafından hayata geçirilmek istenen, bedava ve yüksek kalitede eğitim imkanı sunan projede bin 600 öğretici videonun yer alması bekleniyor. 2 milyon dolar yardım alan projedeki eğitimlerin dünyada çok konuşulan dillere de çevrilmesi planlanıyor.

FIRST isimli organizasyonda da bilim ve matematik eğitimi dünya çapındaki takım çalışması ile sunuluyor. Burada mühendis ve biliminsanlarının tecrübeleriyle, yeni neslin bilim ve matematiğe özendirilmesi hedefleniyor. Projeye 3 milyon dolar destek verilecek.

Public.Resource.Org, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) de elindeki belgeleri kamuoyuyla paylaşması için oluşturulan bir organizasyon. 2 milyon dolarla desteklenen proje, ABD'deki tüm resmi belgelerin görülebilmesini hedefliyor.

Yine 2 milyon dolar destek almaya hak kazanan bir diğer projeyse Afrika'dan geldi. Güney Afrika, Cape Town'da bulunan Matematik Bilimleri Afrika Enstitüsü'nün bir yıllık köprü projeyle Afrika'daki öğrencilerin Master ve doktora yapabilmelerine yardım amacıyla ücretsiz olarak bir yıllık eğitim verilecek.

Projelerle ilgili ayrıntılar için http://www.project10tothe100.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim