• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

İTÜ'nün insansız denizaltısı yarı finalde

İTÜ'nün insansız denizaltısı yarı finalde
16. Uluslararası Otonom Su Altı Araçları (AUVSI Robosub13) Yarışmasında Türkiye’yi temsil eden tek ekip olan İTÜ AUVTECH Otonom Su Altı Aracı Proje Takımı yarı finale çıktı.

ABD’nin San Diego şehrinde SSC PACIFIC TRANSDEC (SPAWAR) askeri tesislerinde düzenlenen 16. Uluslararası Otonom Su Altı Araçları (AUVSI Robosub13) Yarışmasında Türkiye’yi temsil eden tek ekip olan İTÜ AUVTECH Otonom Su Altı Aracı Proje Takımı yarı finale çıktı. Amerika, Rusya, Japonya, Çin ve Kanada gibi dünyanın birçok değişik ülkesinden katılımcının olduğu yarışmaya  2011-2012 öğretim yılında Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde, Marmara Denizi'nden geçen fay hattının deniz tabanında oluşturduğu etkileri sürekli takip edebilecek bir deniz aracı yapma fikri ile ülkemizde insansız denizaltı ( AUV ve ROV ) üzerine çalışma yapmaya başlayan ilk ve tek öğrenci ekibi konumunda olan AUVTECH takımı bu sene yarışmaya ikinci kez katıldı.

Milper Pervane Teknolojileri A.Ş. nin ana sponsorluğunda ve İTÜ ile Promatech ve Lima Bilgisayar’ın yardımlarıyla lisans ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan ekibin özellikle bu yıl tasarladıkları otonom su altı aracı (insansız denizaltı) yarışma jurisinin ve diğer ekiplerin de dikkatini çekti. Bir hafta boyunca devam eden yarışlarda birinciliği Amerika’dan Cornell üniversitesi aldı. Yarışmaya dünyanın birçok ülkesinden üniversite ekipleri ile bazı robot şirketleri de katıldı.

Ekibin üzerine çalıştıkları diğer projeler ise İnsansız Suüstü Aracı USV ( Unmanned Surface Vehicle ) ve  İnsansız Kara Aracı UGV ( Unmanned Ground Vehicle ). Ekibin koordinatörü olan Arş. Gör. Ahmet Gültekin AVCI takımın yaptığı çalışmaları özellikle savunma sanayine yönelik olarak geliştirme aşamasında olduklarını, bunun yanında kullanım alanlarının çok olmasından dolayı petrol ve gaz endüstrisinde, balıkçılıkta, batimetrik haritalandırmada, sualtı örnek toplamada, gözlem ve ölçüm yapmada ve özellikle deprem kuşağındaki ülkemiz için fay hattı takibinde kullanacaklarını belirtti ve özellikle her yıl ekibe yeni öğrencileri de beklediklerini başvuruda bulunmak isteyen öğrencilerin auvtech@itu.edu.tr adresini kullanabileceklerini ifade etti. Avcı ayrıca bu yıl yarışmayan katılan öğrenciler Abdul Jamil Aryan, Mehmet Çağatay Bahadır, Mümin Yılmaz, Recep Demir, Çağatay Sabri Köksal, Ersin Gürel ve Harun Demir ile birlikte desteklerini esirgemeyen İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya ve tüm İTÜ personeline teşekkürlerini iletti.

sualti-robotu-(3).jpg

sualti-robotu-(7).jpg

sualti-robotu-(16).jpg

sualti-robotu-(21).jpg

sualti-robotu-(22).jpg

sualti-robotu-(31).jpg

sualti-robotu-(40).jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim