• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Konteyner siparişleri 9 yıl öncesine döndü

Konteyner siparişleri 9 yıl öncesine döndü
Konteyner gemisi siparişleri 3,67 milyon TEU'ya gerileyerek 9 yıl öncesinin değerlerine indi, ayrıca mayıs ayının bitmesiyle teslim edilen gemilerin tonajı sipariş edilen gemilerin tonajını aştı.

Kasım ayından bu yana konteyner gemisi siparişleri 3,67 milyon TEU'ya gerileyerek 9 yıl öncesinin değerlerine indi, ayrıca mayıs ayının bitmesiyle teslim edilen gemilerin tonajı sipariş edilen gemilerin tonajını aştı.

Alphaliner'dan alınan bilgilere göre, hali hazırda çalışan filo ile sipariş defterleri arasındaki oran yüzde 23'e gerileyerek Nisan 2003 tarihindeki değerlere indi. Paris merkezli denizcilik danışma ve araştırma ajansı, sipariş defterinin yıl sonuna varmadan 3 milyon TEU'unu ya da çalışan filonun yüzde yirminin altına düşebileceğini bildirdi.

Gemi sipariş etmeyi düşünen armatörlerin arasında bile gemi alımı için gerekli fonu bulmanın zorluğu ve çoğu fonun direkt olarak firma siparişlerinden dolayı armatörlerin gemi alımının zorlaşması sebebiyle giderek düşen sipariş defteri oranlarından gelen iyi haber ise, inşa edilecek gemilerin fiyatlarının düşmesi oldu, düşen fiyatlar, armatörlerin ilgisini çekmeye başladı.

Şu an devam eden en büyük inşa siparişi Hyundai'nin Evergreen için ürettiği 10, 13,800 TEU'luk gemi, ancak bu sipariş bile Nisan ayında KIAMCO (Kore sosyal sabit sermaye yatırımı portföy yönetimi)'ya yollanan niyet mektubunun sonucuna göre şekil değiştirebilecek durumda, niyet mektubuna göre KIAMCO'dan, Evergreen'e gemilerin inşası için fon verilmesi uzun süreli bir kira sözleşmesi yapılması istenmekte.

Para eksikliği ayrıca besleyici gemilerin inşasını da engellemeye başladı, Alman armetörler tarafından düzenlenen, Graig Shippinh'in 2,000- TEU'luk Bangkokmaxer türü gemileri ile bir çok 2,400 TEU kapasiteli besleme gemileri sıkıntının en büyük örneğini oluşturmakta.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim