• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Rusya ‘ekranoplan’ üretimine yeniden başlıyor

Rusya ‘ekranoplan’ üretimine yeniden başlıyor
Rusya, ‘Hazar Canavarı’ olarak anılan, 1000’den fazla tank ve mürettebat taşıyabilen hava-deniz aracı ‘ekranoplan’ üretimine yeniden başlıyor.


Çek Cumhuriyeti’nde yayın yapan iDNES.cz haber portalına göre, Rusya, ‘Hazar Canavarı’ olarak anılan,  hava yastıklı deniz aracı ve hava aracı birleşimi olan, su yüzeyine çok yakın mesafeden uçabilen ekranoplanları yeniden üretmeye başlayacak.

Habere göre Rusya, 1998 yılında mali ve ekonomik sorunlar nedeniyle ekranoplan üretimine yönelik bir projeyi süresiz şekilde askıya almıştı. Çek gazeteci Ondřej Fér “Rusya, halihazırda 60 ton ağırlığında bir ekranoplan modeli üretti. Rus mühendisler, şimdi ise 500 tonluk bir ekranoplanı üretme aşamasında. Yeniden ekranoplan üretmeye başlayacak olan Rusya, bu araçların, kıyılardaki barış ve güvenliği sağlayacağı görüşünde” dedi. Daha öncelerde de bir Rusya Deniz Kuvvetleri temsilcisi, 2020 yılından sonra Nijnıy Novgorod şehrinde ‘Hazar Canavarı’nın seri üretimine geçileceğini söylemişti.

TÜM ZAMANLARIN EN BÜYÜK EKRANOPLANI

Sovyetler Birliği, en başta 1960’lı yıllarda yüksek hızlı ulaşım araçları olarak tasarlamaya başladığı ekranoplanları daha sonra genellikle Hazar Denizi’nde ve Karadeniz’de kullanmıştı. Bu yıllarda yapılan 100 metre uzunluğundaki ve 544 ton ağırlığındaki Hazar Canavarı, tüm zamanların en büyük ekranoplanıydı. Resmi adı KM olan bu araç, 1980 yılındaki kazasının ardından batmıştı. Hazar Canavarı’ndan sonraki Lun ve Orlyonok isimli, nispeten daha küçük ve hafif olan ekranoplanlar da askeri ve sivil amaçlarla kullanılmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim