• BIST 9889.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Uçarak gelen telefon sayısı azalır mı?

Uçarak gelen telefon sayısı azalır mı?
Yolcuyla gelen cep telefonlarına getirilen 100 TL'lik harç tüketici açısından yurtdışından cep telefonu getirmenin cazibesi azaltır mı?

Uçarak gelen telefon sayısı azalır mı?

Yolcuyla gelen cep telefonlarına getirilen 100 TL'lik harç tüketici açısından yurtdışından cep telefonu getirmenin cazibesi azaltır mı?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı Tasarruf Teşvik Paketi, yurtdışından getirilen cep telefonlarını da etkileyecek. Pakette yeralan düzenlemeyle yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarından 100 TL'lik harç alınması uygulamasına geçilecek. Böylece yurtdışında şirketler aracılığıyla Türkiye'ye ithal edilen cep telefonlarından alınan harç uygulaması, yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için de uygulanacak.

Yılda ortalama 1 milyon cep telefonunu, yurtdışı seyahatlerinde alınıp, yurda getirildiği Türkiye'de yeni uygulama ile devlete yılda 100 milyon TL'lik bir kaynak yaratılacak. 100 TL'lik harç sadece cep telefonlarından değil, iPad başta olmak üzere SIM kart kullanan 3G'li (veya 4G'li) tablet bilgisayarlardan da alınacak.

Türk tüketicinin eline KDV'nin yanısıra, maktu vergi ve ÖTV nedeniyle yurtdışına göre daha pahalıya geçebilen cep telefonlarına yönelik yeni uygulama, yurtdışından daha ucuza akıllı telefon veya 3G'li tablet bilgisayar almak isteyenlerin de bütçesini aşmasına neden olacak. ABD'de 649 dolardan başlayan fiyatla satılan SIM kilidi olmayan 16 GB'lik iPhone 4S, ABD'deki eyaletine göre değişen vergisiyle 705 dolara, diğer bir deyişle 1270 TL'ye maloluyor. Yurtdışından getirilen cep telefonlarını, 1 ay içinde 5 ile 10 TL arasında değişen bir ücretle Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'ne kayıt ettirilmesi gerekiyor. Ve böylece yeni harç uygulaması öncesi 1280 TL'yi geçmeyen (ancak Türkiye'de kontratsız satış fiyatı 1850 TL seviyesinden başlayan) 16 GB'lik iPhone 4S'i, yurtdışından getirmenin maliyeti, 100 TL'lik harç ile minimum 1380 TL'ye çıkmış oldu.

iPHONE'U GETİRMEK ZAMLANDI
HARÇ ÖNCESİ
1280 TL

HARÇ SONRASI
1380 TL

TÜRKİYE FİYATI
1850 TL

Makinelere SIM vergisi yok
Pakette, makineler arası (M2M) iletişimde kullanılan SIM kartlardan 37 TL olarak alınan ilk tesis özel iletişim vergisinin alınmayacağı belirtildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim